Maresi

23 mars 2015

Författare: Maria Turtschaninoff

År: 2014

Förlag: Schildts & Söderströms / Berghs

På en avlägsen ö ligger Röda klostret, där bara kvinnor bor. Dit kommer Maresi och det blir hennes räddning undan både svält och ett liv där hon inte får utvecklas. På ön får hon studera och kan läsa hur mycket hon vill om allt från läkekonst till historia. Hon vill lära sig allt. Men en dag kommer den traumatiserade Jai, och efter henne följer våldet.

Maresi – Krönikor från Röda klostret utspelar sig i samma värld som Maria Turtschaninoffs tidigare böcker Arra och Anaché, men på en annan plats många år senare. Den är liksom de tidigare fristående, men tematiken känns igen. De handlar om att växa upp i en värld som inte vill göra plats åt en, om kunskap och färdigheter och vem som har rätt till dem.

Turtschaninoff dröjer i vardagens göromål och vanor, skildrar mat, ritualer och hantverk i sin noggrant konstruerade värld. Det kan finnas läsare som uppfattar Maresi som trögstartad, men jag tyckte om den långsamma upptakten och att få följa livet på ön, avskild som den är från resten av världen. Trots inslag av gudinnor och magi är Turtschaninoffs fantasy jordnära – när Maresi tänker på att lämna ön och sprida dess kunskap i världen handlar det inte om världens öde, utan om att öppna en skola i sin hemby. Ett mål nog så stort. Och kanske gör den ingående skildringen av den fredliga tillvaron att det blir extra obehagligt när den trasas sönder.

Det är en välskriven och vacker bok, hoppfull trots allt, som påminner om flera tidigare fantasyverk utan att för den delen ge upp sin självständighet. Gudinnans treenighet – Modern, Jungfrun och Haggan – och det förödandet våldet som den mansdominerande världen utanför hotar med, påminner mig om Marion Zimmer Bradleys Avalon-böcker. Öns inre mörka kamrar får mig att tänka på Ursula K. LeGuins Gravkamrarna i Atuan, men inte på ett sätt som känns snott, utan som en hyllning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *