Merrick

6 september 2010

Författare: Rice, Anne

Serie: The Vampire Chronicles del 7

Ända sedan vampyrbarnet Claudias brutala död har Louis de Pointe du Lac plågats av skuldkänslor och saknad efter henne. Han vet inte vad som hänt med hennes själ eller var den befinner sig, och huruvida hon lider, men det har han bestämt sig för att ta reda på. Med hjälp av David Talbot tar han kontakt med häxan Merrick, som ingår i Talamasca-organisationen. Han ber henne försöka finna Claudias själ och föra den tillbaka länge nog för att han ska kunna tala med henne.

Jag har sakta men säkert börjat tröttna på Anne Rices vampyrserie. Merrick är den sjunde boken i The Vampire Chronicles och den handlar knappt ens om vampyrer. Istället handlar den om Merrick, en häxa som vid tolv års ålder dök upp hos Talamasca för att bli en av dem. Det är hennes berättelse, som David Talbot berättar för Louis, som utgör själva boken. Naturligtvis finns David, Louis och Lestat med i boken och handlingen, men inte till stor del, i jämförelse med hur mycket plats Merrick tilldelats. Dessutom är Merrick en närapå totalt ointressant karaktär.

Boken är skonsamt kort – antagligen den kortaste av hittills i serien. Dock är den inte helkass rakt igenom. Slutet är faktiskt ganska bra (efter att David berättat färdigt Merricks historia) och då och då dyker det upp lite ljusglimtar. Jag hade hoppats att Louis skulle få en större roll i den här boken då han befunnit sig lite mer i bakgrunden sedan Interview with a Vampire, men icke. Visserligen bidrar han väl lite mer till handlingen, men det är fortfarande inte hans historia. Boken skulle vara så mycket bättre om den var det. Som det är nu så är den faktiskt dålig, till och med sämre än Memnoch the Devil-fiaskot. Jag läste mest ut boken för att det gick snabbt – förutom att vara den svagaste boken i serien så är det också den mest lättlästa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *