Midnight Never Come

4 februari 2010

Författare: Brennan, Marie

Serie: The Onyx Court del 1

För lite mer än trettio år sedan besteg Elizabeth I den tron som dessförinnan tillhört hennes halvsyster Mary. Sedan dess har Elizabeths regim varit rik, och hon en av de mäktigaste monarker England skådat. Men Elizabeths hov är inte det enda av sitt slag i London. Under stadens gator, i dess katakomber, håller älvdrottningen Invidiana hov. Om Elizabeth är en stark och hård men ädel regent så är Invidiana hennes mörkare spegelbild. Hennes personlighet håller varken kärlek eller omtänksamhet och älvhovet reflekterar henne. En hemlig pakt slöts mellan Elizabeth och Invidiana för trettio år sedan, och dessa båda hovs politik har sedan dess varit ihoptvinnad.

En älvdam vid namn Lune stod en gång högt i drottningens aktande, men har nu förlorat sina favörer. Hon tilldeles som uppgift att övervaka Elizabeths mästerspion Walsingham och för att nå fram till denne använder hon sig av Michael Deven – en av Walsingham män. Men när Deven börjar förstå alldeles för mycket av det som pågår omkring honom, mellan de två hoven, blir han obönhörligen indragen. Pakten mellan de båda drottningarna har inte lett till något gott, och tillsammans måste Deven och Lune försöka bryta den.

Subgenren historisk fantasy är någonting jag alldeles nyligen upptäckt, och även om utbudet kanske inte är gigantiskt, så finns det en hel intressant. Till exempel Midnight Never Come.
När det gäller historia har jag alltid varit svag för just Tudordynastin, och i alla synnerhet den sista av Tudor-monarkerna – Elizabeth I. Att kombinera just denna tidsepok med älvor är genialiskt.

Inledningen är inte alltför imponerande. Den består mestadels av tröttsam och inte sällan invecklad politik, bland såväl det männskliga hovet som älvornas. Jag är glad över den bakgrundsinformation mitt intresse för Tudordynastin har gett mig för annars hade det varit betydligt svårare att hänga med i de politiska intrigerna och svängarna. Att läsa boken utan ett visst mått av bakgrundsinformation skulle inte vara en omöjlighet, men det underlättar att veta lite om Elizabeth och England under hennes och hennes systers regim innan man påbörjar berättelsen.

Men när alla karaktärer kommit på plats och läsaren har introducerats ordentligt så växer spänningen för varje sida. Älvhovet är mycket vackert beskrivet och en plats fylld av lika delar skönhet och mörker. Författarinnan har också lyckats med att uppmåla 1500-talets London mycket bra, och det hela känns trovärdigt. Berättelsen håller ett lagom tempo rakt igenom när man påbörjar de sista två akterna (boken består av fem) så är det svårt att lägga den ifrån sig. Medan man läser känns det väldigt lätt att tro på att en älva hjälpte Elizabeth till sin tron och att det finns ett gömt hov under London. Det märks att Marie Brennan kan sin historia, och hon har konstfärdigt fogat ihop historia med fantastisk. Som hängiven fantast av både den elisabetanska eran och älvor så kan jag inget annat än att varmt rekommendera Midnight Never Come.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *