Midnight Never Come

10 november 2008

Författare: Brennan, Marie

Serie: Fristående

I England vid 1500-talets slut regerar Elizabeth I med järnhand. Hon har lagt såväl katolikerna som den spanska Armadan under sig och ingenting tycks rubba henne från tronen. Till hennes hov kommer gentlemannen Michael Deven i hopp om att få en plats bland drottningens närmaste män. Men hovlivet är fullt av intriger och faror, något som Deven snabbt bli medveten om. Dessutom verkar det finnas en dold spelare, en osynlig kraft som tycks påverka både England och dess drottning. Devens uppdrag blir att leta reda på och avslöja denna okända influens. Men sanningen visar sig vara något helt annat än han trott. För under London finns ett annat hov, ett mörkt hov, där den fruktade älvdrottningen Invidiana regerar. Det ingen vet är att de båda drottningarna slutit en pakt. En pakt som styrker dem båda men som också förtär dem. Tillsammans med älvan Lady Lune, som fallit i onåd hos Invidiana, måste Deven försöka bryta pakten.

I Midnight Never Come kombinerar Marie Brennan historia och mytologi på ett fascinerande och trovärdigt sätt. Att övernaturliga krafter skulle ligga bakom Elizabeth I många framgångar känns nästan rimligt när Brennan presenterar det och hon lägger ner stor vikt vid att de historiska detaljerna ska stämma. Fiktiva karaktärer blandas med historiska men man behöver inte vara särskilt väl insatt i engelsk historia för att hänga med. Däremot kräver boken en läsare som är duktig på det engelska språket. Brennan skriver vackert men lite gammalmodigt, vilket i och för sig passar till berättelsen.

Kanske blir det lite väl mycket politik i början och som läsare får man vara rätt uppmärksam för att hinna med i svängarna, men efterhand blir det mer och mer äventyr när Deven genom Lady Lune dras in i älvornas värld.

Miljöerna i boken är helt fantastiska. Det mörka älvhovet, The Onyx Court, både trollbinder och skrämmer med sina vackra invånare och sina stora rikt utsmyckade salar, medan det mysiga värdshuset The Angel Inn, som drivs av två brownies, inbjuder till att sätta sig ner och ta en kopp te.

Midnight Never Come skulle jag rekommendera till fantasyläsaren som känner sig lite trött på drakar och trollkarlar och som har ett historieintresse som sträcker sig längre än till medeltiden. Även om det tar ett tag att komma in i boken så är den mödan väl värd tack vare den fascinerande intrigen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *