Midnight Sun

29 januari 2014

Författare: Wagner, Karl Edward

Serie: The Complete Stories of Kane del 1

“Law is the jailer of mans natural wish;
Order, cold letters of all that is free.
Your civilasation has betrayed you at last-
And so from mans servant you has became instead master.
My ancient enemy…”

Midnight Sun

Kane är odödlig, förbannad till att vandra världen tills han blir förstörd av våldet han själv har skapat. En krigare och mörk magiker, lika bekväm i de skuggfyllda hallarna fyllda med hovets intriger som på det blodiga slagfältet där de intrigerna oundvikligt spelar ut sig själva. För första gången samlas alla noveller om hans mörka äventyr in i en volym.

Stackars bortglömda Karl Edward Wagner var nog den första fantasyförfattaren som verkligen utforskade odödlighet och hur det påverkar en människa. Som en före detta psykolog så använder han Kanes äventyr för att ställa frågor om moral och mörker och om ondska faktiskt finns. Kane saknar moral för att han lever i en amoralisk värld som belönar mördare. Alla vänner han får, alla han älskar, allt försvinner med tiden. Vad finns det då att hålla sig fast vid?

Kane utforskar också döden under sina resor. Som odödlig grubblar han mycket på det och utforskar om det kan finnas ett liv efter. Man lever inte så länge som han genom att vara dum. Han kämpar vidare och letar efter makt men tröttnar ibland på spelet han spelar med sin galne gud. De vänner han skaffar kan vara intressant och komplexa men oftast står Kane ensam kvar på en hög av lik.

Medan Kaneromanerna är mörka och episka så är novellerna korta mardrömmar. Det finns alltid ett visst gotiskt element och Wagner lyckas ge novellerna en flytande rytm med sin spartanska prosa. Actionscenerna och skräckscenerna flyter lätt ihop med filosofi och metafysik. De är en produkt av sin tid där atombombernas hot hängde över världen och gav dystra framtidsutsikter.

De flesta noveller är inte särskilt långa men några närmar sig kortromanens territorier. Alla berättelserna är brutala, blodiga och sexuella, så de har knappast förlorat sitt grymma mörker med åren. Briljant intro av Stephen Jones som vi har mycket att tacka för, eftersom han håller så många fantasyberättelser vid liv för nutid.

Det finns även en novell där Kane möter Elric av Melnibone i “The Gothic Touch”. Och i de sista novellerna bildas nästan en kronologisk berättelse när Kane kommer till vår värld! Wagner kallade Kane för “The black Prometheus”.
I gammal grekisk mytologi var Prometheus mannen som stal elden av gudarna och blev torterad för det i all framtid. I de sista novellerna antyds det att Kane har vunnit sitt spel. Att han har lyckats ge människorna den bästa gåvan som finns: Frihet. Jag avundas dig som möter Kane för första gången. Jag måste fortsätta sprida de här böckerna till alla jag känner.

Betyg: 4.5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *