Midshipwizard Halcyon Blithe

1 mars 2007

Författare: Ward, James M.

Serie: Halcyon Blithe del 1

Halcyon Blithe från landet Arcania kommer från en adelsfamilj med ett långt förflutet i det militära. Arcania ligger i krig med det ondskefulla Maleenska imperiet, ett krig där Halcyons legendariske fader redan har stupat. Halcyons magiska krafter har kommit relativt sent till honom, och när berättelsen tar vid så är han 16 år och precis på väg till sin första postering ombord på drakbåten Sanguine. Drakbåtar är i princip ett fartyg som byggts ihop med en fängslad och tämjd havsdrake, och Arcaniernas främsta vapen gentemot det Maleenska imperiet.

James M. Ward var inte ett för mig känt namn innan jag stötte på denna bok. Jag har själv alltid varit intresserad av segling och böcker som involverar det marina. Det har varit lite klent på denna front i alla fall när det kommer till fantasy, fram till för ett år eller två sedan. Kanske är det de enorma framgångarna som Pirates of the Caribbean har skördat som har gjort att förlagen börjat våga släppa igenom böcker av denna typ.

Om man ska ge sig på någon form av kategorisering, så skulle Midshipwizard Halcyon Blithe kunna sägas vara Hornblower med en släng av drakar och Harry Potter, fast med en lite annorlunda knorr. Ramberättelsen och de glimtar vi får av den värld Halcyon Blithe lever i är intressant, och det skulle gärna kunna ha varit lite mer av det för min del.

Boken är redan relativt tunn och har ett rätt högt tempo, vilket gör att man lätt tar sig igenom den i en sittning eller två. Språket är rakt och utan vidare utsmyckning, vilket möjligtvis kan ha något med målgruppen att göra. Det var något med språket som störde mig när jag först började läsa, men det försvann mer eller mindre efter tjugo sidor eller så när jag väl drogs in i berättelsen.

Boken saknar väl egentligen en riktig röd tråd, och bokens olika delar är rätt löst sammanlänkade. Det är egentligen först mot slutet som någon form av kontinuitet uppnås. Innan dess känns det mer som en rad isolerade händelser som vi tillåts bevittna.

Bristerna till trots så är den ändå rätt spännande, och serien som helhet har helt klart potential. Så gillar man marin litteratur och letar efter en stunds spännande underhållning så är den helt klart värd att läsa, bara man inte förväntar sig något vidare djup.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *