Min morbror trollkarlen

19 mars 2004

Författare: Lewis, C.S

Serie: Berättelsen om Narnia del 1

Från 1955 kommer den första boken i serien om Narnia, dock skrevs den som den sjätte i ordningen.
Här möter vi Digory och Polly, två engelska barn som råkar ut för märkliga äventyr när Digorys morbror Andrew, som är lite av en trollkarl, använder barnen för att testa ett par magiska ringar han uppfunnit. Den första halvan av boken handlar om hur Polly och Digory reser med hjälp av ringarna genom olika världar och råkar få med sig en ond häxdrottning tillbaka till England. Den andra halvan handlar om hur lejonet Aslan skapar landet Narnia.
Den första halvan av boken är fantasifull och spännande läsning för de yngre fantasyläsarna. Den döende världen är en riktigt kuslig plats. Dock anser jag att den andra halvan av boken är sämre, då den alldeles för uppenbart har lånat sin historia från bibeln. “Varde ljus”, skapelsens ordning, den förbjudna frukten, ormen i trädet, ondskan som slinker in… ville jag läsa den historien så skulle jag läsa bibeln. Det är synd att Lewis inte var mer originell.
Men, om man bara har överseende med de bibliska övertonerna, så är detta en lättläst och trevlig berättelse som inleder en mysig serie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *