Minne, Sorg & Törne (hela serien)

11 augusti 2004

Författare: Williams, Tad

Serie: Fristående

Minne, Sorg & Törne är egentligen en trilogi. Åtminstone på originalspråk, inbunden upplaga (det var nästan en fysisk omöjlighet att få den sista boken att fungera som läsbar pocket, så den styckades). På svenska är böckerna dock tolv till antalet.
Serien har av och till anklagats för att vara för seg. Jag håller personligen inte med, men då den första svenska boken nästan helt går ut på att beskriva huvudpersonens liv på slottet Hayholt, där han bor och arbetar, kan jag i alla fall ha viss förståelse för det. Det blir inte bättre av att han är – genom hela serien – en gnällande barnunge. En viss prinsessa som medverkar borde dessutom ha strypts i sin vagga.
Det är mycket av en klassisk fantasyberättelse, om kökspojken som skall rädda världen mot den stora ondskan – med främmande folkslag, gamla böcker, magi, ondska och allt det där. Men jag tycker om de här böckerna, som på ett sätt, som få andra gör, fick mig att läsa vidare av ren nyfikenhet. De bygger upp gåtor och frågeställningar som faktiskt är och fängslande, med intressanta myter, personer och en viss bok. Att Williams sedan har lyckats skapa antagonister som både är skrämmande och har hyggligt trovärdiga motiv talar inte heller direkt till böckernas nackdel. Jag är även förtjust i sättet på vilket han har byggt in vår världs länder (och religioner). Det är ofta barnsligt uppenbart, men det dämpar inte glädjen över alla de paralleller man kan dra. Att han som anglosaxisk fantasyförfattare dessutom inser att främmande språk inte är någonting man bara lär sig i en handvändning och sedan talar felfritt är värt en applåd.
Läs Minne, Sorg & Törne om ni inte har gjort det, och ge serien tid att utvecklas. Det förtjänar den. Slutet är kanske något av ett mindre antiklimax, men serien får ändå en fyra – för Padreic ec-Crannhyrs skull om inte annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *