Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

20 maj 2013

Författare: Riggs, Ransom

del 1

Jacob har alltid fått höra märkliga historier av sin farfar om hur han flydde under andra världskriget från Polen till Wales och där hamnade på ett barnhem fullt av barn med övernaturliga förmågor, och också om monster som barnen bekämpade tillsammans. Jacob har alltid tagit sin farfars historier för sagor, men en rad händelser får Jacob att börja fundera på om inte sagorna faktiskt är sanna.

Boken började bra. Det var spännande och mystiskt, men efter det gick det utför. När mysteriet om barnhemmet förklarades blev det en rätt tråkig och lite för barnslig historia för min smak.

En sak som jag gillade var att det då och då dyker upp gamla, skumma fotografier i boken, svartvita. Det tillför en spännande känsla till historien och ger den en unik stil.
Men jag känner mig ändå lite blåst på konfekten. Efter sin starka början utvecklas allt till en intetsägande och förutsägbart tråkig historia. Jag vet inte riktigt vad som fattades, men jag saknade en mer vuxen och mörkare ton i boken. Karaktärerna är platta och kunde ha fått mer djup och utvecklats. Och Jacob är en bortskämd och dryg kille som jag mest störde mig på.

Boken vänder sig troligen mot en yngre läsgrupp. Den levde inte upp till de förväntningar jag hade och den lämnar mig med en känsla av besvikelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *