Mister B. Gone

9 mars 2009

Författare: Barker, Clive

Serie: Fristående

Demonen Jakabok Botch har levt ett miserabelt liv – hans pappa Gatmuss var våldsam och aggressiv medan han mor var bister och melankolisk. När han var yngre blev han brutalt mobbad av de andra jämngamla demonerna. Han börjar planera vad han skulle vilja göra med främst sin far och sina plågoris om han hade chansen, skriver ner det och gömmer pappren under en lös golvplanka i sitt rum. En dag upptäcker hans mor det han skrivit och tvingar honom att bränna alltihop, till hans oerhörda sorg. Av en olyckshändelse faller han in i bålet och framsidan av hans kropp blir fruktansvärt bränd och sedan ärrad. Kort därefter blir han fångad och uppdragen till den mänskliga världen, the World Above, som han kallar det. Här möter han människor som vill honom ont men upptäcker också vilka otroligheter det finns i den mänskliga världen.

Mister B. Gone är skriven på ett väldigt speciellt och intressant sätt – Jakabok Botch är inuti sidorna där han omväxlande hotfullt, omväxlande frestande försöker få läsaren att bränna boken och göra slut på den plåga han lidit sedan 1438. Detta tar läsningen av boken till en helt ny nivå – jag har aldrig läst en bok där berättaren talar så direkt till mig som just Mister B. Gone. Det är långt ifrån en realistisk historia och ändå gör detta underbara skrivsätt att boken av någon anledning känns verklighetstrogen.

Jag tycker att boken var bra, absolut en av Clive Barkers allra bästa. Den är mörk men samtidigt roande. Jakabok Botch påminner mig en aning om demonglinet Nummer 1 ifrån Eoin Colfers De försvunna demonerna, men med en betydligt mer sadistisk personlighet. Jag kan heller inte bli kvitt den lite tungsinta stämning som då och då präglar berättelsen – en tungsinthet som finns med i de flesta romaner som innehåller mer eller mindre odödliga karaktärer.

På det hela taget är boken mycket bra och precis lika läsvärd. Ett tips för alla med smak för lite annorlunda skräck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *