Moon Called

1 december 2008

Författare: Briggs, Patricia

Serie: Mercedes Thompson del 1

Mercy Thompson är mekaniker och hamnskiftare. Hon kan förvandlas till en prärievarg, vilket gör att hon inte skulle vara någon match för den lokala varulvsflocken, men de tolererar hennes närvaro på deras revir och hon är vän med några av dem. Så när någon kidnappar varulvsledarens mänskliga dotter tänker hon hjälpa till med att hitta henne, trots att det ställer henne i skottlinjen för varulvarnas interna maktkamper.

Jag skaffade Moon Called för att jag hade hört att den skulle vara en bra varulvshistoria, så jag blev inte direkt glad när jag läste intervjun med författaren Patricia Briggs i slutet av boken och såg att den var resultatetet av att hennes redaktör hade bett henne att skriva om vampyrer, varulvar och en hjältinna med ett komplicerat kärleksliv. Nej, tänkte jag, inte ännu mer vampyrporr.

Men lyckligtvis följde inte Briggs instruktionerna helt och hållet. Mercys kärleksliv är i stort sett icke-existerande och Moon Called är inte romantik med lite övernaturlig krydda utan en thriller med klara streckläsningskvaliteter. Det är högt tempo, överraskande vändningar och en rätt intressant skildring av hur varulvssamhället funkar – även om den ständigt närvarande dominansproblematiken är irriterande. På det stora hela är det lättsmält och trevlig läsning för stunder då man inte vill ha något mer krävande.

Som flera andra böcker med övernaturliga varelser i nutida samhällen rör Moon Called vid frågor om hur minoriteter behandlas av dem som utgör normen. Kan människorna acceptera en gremling som lärare eller en varulv som kirurg, eller duger de bara som turistattraktioner och forskningsobjekt att stänga in i reservat? “The fae” har redan kommit ut ur den övernaturliga garderoben med otrevligt resultat och några varulvar överväger lämpliga mediastrategier för att göra sin existens känd på ett så bra sätt som möjligt.

Ibland verkar det som att Briggs har sneglat lite för mycket på sina föregångare på området “tuff hjältinna slåss med övernaturligt pack” – tänk Kelley Armstrong, eller Laurell K. Hamilton innan hon ramlade ner i vampyrporren – för en del inslag känns väldigt bekanta. Men Moon Called är tillräckligt spännande och Mercy tillräckligt intressant för att jag ska vilja läsa uppföljaren, trots att slutet kan tolkas som att den av redaktören efterfrågade romantiken kanske dyker upp i nästa bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *