Moonlight and Vines

16 september 2005

Författare: de Lint, Charles

Serie: Fristående

Charles de Lint är ett av de stora namnen när det gäller fantasy i nutida stadsmiljö. Han har skapat en egen fiktiv stad, Newford, där många av hans berättelser utspelar sig – så även novellsamlingen Moonlight and Vines, som samlar noveller publicerade i antologier och tidskrifter mellan 1994 och 1998 (och med ett par originaltillägg).

Den inleds med orden

“for all those
who seek light
in the darkness

for all those
who shine light
into the darkness”

vilka så oerhört väl fångar bokens anda. För om det är någonting som Moonlight and Vines gör, så är det att andas hopp. Det finns personer som går in och ut ur berättelserna som tunna röda trådar, men mer än det och staden i vilken novellerna äger rum så är det själva känslan som gör samlingen till en helhet. Visst finns det sorg och dysterhet även i Charles de Lints berättande, men man kan alltid ana någonting bättre i slutet av tunneln. Trots det känns novellerna – strax över tjugo stycken till antalet – aldrig upprepande eller tjatiga. Det finns svagare partier, men när det är bra så är det så bra att det mer än väl kompenserar för det.

Den inledande novellen, “Saskia”, är en av mina absoluta favoritnoveller och en påminnelse om allt det som är så bra med det korta formatet. Runt tjugofem sidor presenterar en enkel, underbar kärlekshistoria som aldrig hade kunnat passa in i en roman utan att bli krystad och långrandig. Det finns både nackdelar och fördelar med en sådan inledning – den griper tag, men samlingen når aldrig riktigt den höjden igen.

de Lint är en mästare på att ta vardagen, eller stadslivet om ni så önskar, och tillsätta någonting litet extra – som en smula indiansk mytologi eller en vampyr som inte vill dö ensam. Moonlight and Vines sprider tron på att det finns ljus i mörkret. Det är smittsamt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *