Mörkrets mästare

14 december 2007

Författare: Berghorn, Rickard & Johansson, Annika

Serie: Fristående

Mörkrets mästare – Skräcklitteraturen genom tiderna är en genomgång av skräcklitteraturens historia, från sjuttonhundratalet fram till våra dagar, skriven av Rickard Berghorn (mannen bakom förlaget Aleph och tidskriften Minotauren) och Annika Johansson (som tidigare skrivit Världar av ljus, världar av mörker om fantasy- och skräcklitteratur, den liksom Mörkrets mästare utgiven på BTJ och på många sätt lik den här boken). Det är en bok i två delar: först en bit över tvåhundra sidor med skräcklitteraturens historia och sedan tjugoåtta personportätt på från ett par upp till ett halvdussin sidor per person.

Mörkrets mästare är en delad ansträngning: Berghorn skriver om den äldre skräcken och Johansson tar över vid efterkrigstiden för att leda läsaren genom nittonhundratalet fram till idag, med små utvikningar om hur olika fenomen betraktats och kommentarer om film och serier. Porträtten följer samma mönster: Rickard Berghorn skriver om äldre författare, Johansson tar hand om de nyare. På det stora hela fungerar uppdelningen bra. Kanske upplever jag ett litet hack när stafettpinnen skall lämnas över i den historik som utgör bokens första – och största – del, men det tar inte hemskt många sidor innan det är bortglömt och läsningen inte längre störs av det.

Fungerar boken? Fyller det sitt syfte? Det får man nog säga att den gör. Det är inte ett mästerverk av engagerande essäistik, men det behöver den inte heller vara. Mörkrets mästare är någonting att vända sig till om man vill ha en grundläggande genomgång av skräckgenrens historia och hur den har utvecklats. Den som är intresserad hittar här en introduktion till vad som har gjort att skräcken har sett ut som den har gjort och ser ut som den gör, vad som har lett till det och vilka som har knuffat den i dessa riktningar – och kanske ett lästips eller två.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *