Mortal Love

16 mars 2010

Författare: Hand, Elizabeth

Serie: Fristående

Den amerikanske journalisten Daniel Rowlands har åkt till London för att jobba på sin bok om myten om Tristan och Isolde. Problemet är att han inte skriver något. Han kan varken finna lust eller inspiration. Tills han träffar Larkin, en mystik kvinna som hans vänner av någon anledning varnar honom för. Naturligtvis lyssnar han inte på dem, och han finner sig snart indragen i något som sträcker sig bortom den kända verklighetens gränser.
Drygt hundra år tidigare, i det viktorianska London, har den unge konstnären Radborne Comstock fått anställning som assistent på ett avlägset beläget mentalsjukhus. Bland de intagna finns en gåtfull dam som målar de mest fantastiska tavlor. Radborne faller handlöst för henne och hamnar allt mer under hennes inflytande, tills han inte längre kan skilja på fantasi och verklighet.

Mortal Love utspelar sig i två olika tidsåldrar, men bildar tillsammans en större sammanhängande berättelse. Fantasydragen är till en början subtila men blir mer och mer påtagliga ju närmare berättelsens upplösning man kommer. Utan att säga för mycket kan jag avslöja att det är faeries som vi har att göra med, vilket i betyder att i stort sett allt kan hända. Det är en fördel om man som läsare är intresserad av mytologi och litteratur, för här finns en hel del referenser till båda. Boken är bland annat inspirerad av berättelsen om Tristan och Isolde, liksom av walesisk mytologi, men handlar kanske allra mest om kreativt skapande och inspirationens källor. Alltsammans vävs samman till något som påminner om en pusseldeckare (men utan något mord), men som också blir en sorts metaroman (en roman om en roman). Titeln på den bok som Daniel hoppas kunna skriva är just Mortal Love, och hans källor är desamma som Elizabeth Hand använder.

Romanen är dessutom otroligt välskriven. Elizabeth Hand är en fantastisk stilist och jag njuter verkligen av hennes språk och formuleringar, som är vackra och stämningsskapande utan att för den delen bli svårbegripliga.

Det här är en bok som man dras in i, sakta till en början, men ju mer man läser, ju fler bitar som faller på plats, desto svårare är det att lägga den ifrån sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *