Muminpappans memoarer/Farlig midsommar

12 maj 2006

Författare: Jansson, Tove

Serie: Mumin del 4

Muminpappans memoarer är den andra (tillsammans med Kometen kommer, som tidigare hette Kometjakten) av Tove Janssons Muminböcker som kom ut i en omarbetad version 1968, arton år efter det att den publicerats som Muminpappans Bravader Skrivna av Honom Själv.

Trogna den ursprungliga titeln är större delen av boken större delen av tiden berättad ur Muminpappans förstapersonsperspektiv, med Muminpappans alla övertygelser om sin egen förträfflighet. Det ger boken en alldeles egen karaktär jämfört med både de tidigare och de senare böckerna. Den håller sig dock väl inom fåran för de äventyrliga Muminböckerna, som är typiska för Tove Janssons tidiga Muminförfattande. Liksom de tidigare böckerna om Mumintrollen är det en bok man bör ha läst någon gång i sitt liv, för de originella huvudpersonerna och omgivningarna och fantasirikedomens skull om inte annat.

I den femte Muminboken, Farlig midsommar (1954), är naturkatastroferna återigen aktuella. I Småtrollen och den stora översvämningen var det en översvämning och i Kometen kommer en komet. Nu spelar vattenmassorna återigen en roll när de lägger Mumindalen under vatten efter ett vulkanutbrott och får Muminfamiljen att hoppa på en teater som flyter förbi. Väl på en teater, omgiven av vatten, vad skall man väl göra annat än att sätta upp en pjäs? Farlig midsommar går i samma spår som särskilt Kometen kommer och Trollkarlens hatt utan att konceptet för den sakens skull har hunnit bli upprepande. Vilket det, med tanke på det håll som de senare böckerna drar åt, aldrig heller hinner bli.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *