Myst: The Book of D’ni

24 juli 2003

Författare: Miller, Rand & Wingrove, David

Serie: Myst del 3

När jag köpte den här boken så hade jag inga större förväntningar, jag låg i det militära och behövde något att fördriva tiden med i det kalla och kärva klimatet i Östersund men det verkade ju lovande.
Boken bygger på historien runt spelet med samma namn, Myst är en ockult och mystisk saga som handlar om en ung mans kamp emot ett omvälvande skede, kampen mot korruption och om kärlek och heder.

Detta visade sig efter att jag köpt boken vara den tredje i serien, men det verkade vara en hyfsat fristående bok ändå, i bok 1 och 2 har berättats om Catherines, Atrus och Ti’anas öden. Nu följer Eedrahs historia, son till lorden över Terahnee – Eedrahs eteriska hemland.

Boken är välskriven och har en underbar layout, sidorna är spräckliga i grå och ser fuktskadade ut och omslaget är enkelt och stilrent.
Författaren har lagt en stor tyngd på att skapa den mystiska stämningen som hemsöker spelen Myst och Riven och man måste smått beundra den värld som byggs upp i boken och den skönhet som den innefattar.

Boken svaga punkt är att den lätt blir tjatig, men det försvinner ganska snabbt i att man hela tiden förs framåt i handlingen, en annan sak jag reagerade på är att man slits direkt in i världen utan att få någon egentlig förklaring, dimensionluckor och portar till förbjudna världar öppnas och stängs som om det vore vardagsmat och huvudpersonerna Atrus och Chaterine som skall försöka återskapa D’ni, en mystisk plats, verkar ha stora svårigheter i att handskas med det enklaste problem.

Dock är boken helt klart godkänd, den har spänning, mystik och intriger, den finns dock bara att köpa på engelska på SF-Bokhandeln, priset en hundring är inte så farligt med tanke på bokpriserna idag, så har ni tid, gillar ni mystik och har ni en förkärlek för Myst spelen så är den här boken helt klart läsvärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *