Neverwhere

7 januari 2004

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

Romanen Neverwhere är skriven av geniet Neil Gaiman, författare till Stardust, American Gods, Smoke and Mirrors, The Sandman m.m. samt medförfattare till Good Omens.

Huvudkaraktären i Neverwhere är en ung man vid namn Richard Mayhew, som flyttar till London från landsorten i början av romanen. Han är en typisk stadsbo; han arbetar på kontor, hyr lägenhet, åker kommunalt till arbetet, och så vidare. Han är inget utöver det vanliga.
En dag inträffar emellertid en ovanlig händelse som får omvälvande konsekvenser för Richard och hela hans liv. På väg till en middag med en viktig affärsbekant till Richards fästmö Jessica snubblar plötsligt en ung kvinna ut från en vägg och faller ihop på trottoaren. De skyndar fram till henne och ser att hon är skadad, men de kan inte se varifrån hon kom; väggen bakom henne saknar dörrar, hon tycks ha dykt upp ur tomma intet. Mot sin fästmös vilja hjälper Richard den unga kvinnan hem till sin lägenhet, där han ser till hennes sår.
I själva verket är kvinnan, Door, en av London Belows innevånare. Under den storstad Richard residerar i, London Above, finns en hel värld av skumma människor och varelser, vilka fallit igenom hålen i vår värld. Sådana som levt i misär i London Above förpassas till London Below – hur det går till reds aldrig riktigt ut. Door är hur som helst en kvinna på flykt undan sin fars mördares hantlangare, samtidigt som hennes högsta önskan är att finna mördaren för att hämnas och utkräva rättvisa.
Richard utför ett kort uppdrag åt Door och hon lämnar honom sedan, men hon har satt tydliga spår i honom. Ingen i London Above kan längre komma ihåg honom, och alla har svårt att ens se honom. Richard bestämmer sig för att söka reda på Door eftersom hon är den enda som möjligen skulle kunna hjälpa honom att återfå sitt gamla liv. Genom otänkbara miljöer i det gåtfulla London Below kommer hans sökande att föra honom …

Den här romanen var den första jag läste av Neil Gaiman. Dess originalitet och känslan i boken fascinerade mig i hög grad, och gjorde mig ivrig att läsa mer av detta geni. Den här är en bok som kan gripa tag i alla läsare, inte bara sådana som är insatta i fantasy.
För att säga något litteraturkritiskt om Neverwhere vill jag berömma Gaiman för de levande och realistiska karaktärsbeskrivningarna, liksom för det detaljrika uppmålandet av London Below och det ständigt lika spännande händelseförloppet.
Likaså är slutet briljant; mästaren Neil Gaiman lyckas med konststycket att skriva ett öppet slut som inte alls gör läsarna besvikna över att de inte fick veta vad som hände med karaktärerna. Underbart!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *