New Amsterdam

27 juli 2009

Författare: Bear, Elizabeth

Serie: Fristående

New Amsterdam är Amerikas största stad, i en alternativ tid där det brittiska imperiets makt fortfarande sträcker sig långt över Atlanten, också vid nittonhundratalets början, och där magi och övernaturliga varelser är ett välkänt och accepterat faktum. Vetenskap och magi går hand i hand och berikar varandra.

Abigail Irene Garrett är en forensic sorceress, en trollkvinna som använder sina förmågor till att lösa brott. Sebastien de Ulloa är en omtalad privatdetektiv, som dessutom råkar vara en uråldrig vampyr. Till en början samarbetar de högst motvilligt, men med tiden kommer de allt mer att uppskatta varandras talanger och sällskap.

New Amsterdam består av en samling löst sammanhängande deckarnoveller. Varje novell är en egen berättelse i sig, ofta en mordgåta av något slag, men är också en del av en helhet, ett större problem som Abigail Irene och Sebastien måste konfronteras med och som kommer att få allvarliga konsekvenser för dem båda.

Stämningen och miljön i novellerna påminner om Sherlock Holmes, men med en övernaturlig, lätt steampunkig knorr. Däremot lämnas mycket mer till läsarens egen fantasi än i Doyles deckarnoveller. Karaktärerna känns trovärdiga och är lätta att ta till sig, trots att många av dem har knepiga egenheter. De utvecklas också under bokens gång genom de val de tvingas till.

Jag kan inte annat än att älska den här boken. Den innehåller så mycket som jag gillar: alternativ historia, steampunk, detektiver och vampyrer. Elizabeth Bear väver samman alltihop till en gedigen helhet som fascinerar och lockar till sträckläsning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *