Night of Knives

11 juni 2007

Författare: Esslemont, Ian C.

Serie: Fristående

Ian C. Esslemont skapade tillsammans med Steven Erikson världen som Steven Eriksons A Malazan Book of the Fallen utspelar sig, och detta är hans debut.

Jag var själv lite skeptisk när jag först fick höra talas om boken, då jag har rätt blandade känslor för shared world-fenomen. Men det visar sig att Esslemonts och Eriksons berättelser kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Detta beror nog till stor del på att de båda är betydligt mer involverade i den andras författarskap än vad som är vanligt, vilket även framgår av bokens förord.

Tillsammans skapar detta lite av en illusion av en författare, ett verk, vilket ytterligare förstärks av det faktum att de har väldigt lika berättarstil. En berättarstil som känns naturlig från dem båda, vilket gör att båda får komma till sin fulla rätt.

Night of Knives utspelar sig en ödesmättad natt nästan tio år innan Gardens of the Moon tar vid, och belyser händelserna kring Kellanved och Dancers mystiska försvinnande och Laseens övertagande av tronen.

Esslemont har lyckats klämma in väldigt mycket i en relativt kort bok, och har ändå lyckats få bra flyt på det. Perspektivet skiftar mellan en handfull karaktärer boken igenom, och vi får ibland se samma händelse från flera håll. Berättelsen och karaktärerna kommer till liv genom en serie tillbakablickar, vilket troligtvis är det enda sättet att få till någon form av karaktärsbyggnad i en så kort bok som dessutom endast utspelar sig under ett dygn.

Förvånansvärt nog så står sig faktiskt Night of Knives relativt väl som fristående berättelse, även om det onekligen lär ge mer om man åtminstone har läst Gardens of the Moon. Man bör kanske inte heller läsa Night of Knives före Gardens of the Moon, om man är den som vill fundera ut allting själv, då boken ger svar på en del frågor som annars kanske inte blir uppenbara förrän mot slutet av boken.

Sammanfattningsvis kan man säga att Night of Knives är en riktigt bra debut, men kanske egentligen mest är något för den som redan är en inbiten anhängare av A Malazan Book of the Fallen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *