Night of the Wolf

16 april 2010

Författare: Borchardt, Alice

Serie: Legends of the Wolves del 2

När han enbart var varg, var hans liv enkelt. Han hade sin flock; han jagade, sov, sprang, var fri. Sedan upptäckte att han sitt andra jag – människan Maeniel. Först tar han med glädje del av människolivets alla fröjder; vackra kvinnor, god mat och vin. Men han dras ofrivilligt in i Roms politisk och labyrintliknande maktspel, där Ceasar regerar. Efter sig har Maeniel en krigardrottning från en nästan utdöd brittisk stam och hon är ute efter att både döda Maeniel och hämnas på Ceasar för sin son och sitt folks död. Kanske behöver hon Maeniels hjälp för att döda Ceasar, men hon måste på något sätt fjättra hans varg och se till att han förblir människa. Men någon är efter henne på grund av hennes unika och fulländade stridteknik, och vill ha henne på sin gladiatorarena i förhoppningen om att hennes dödskamp ska underhålla Ceasar.

Varulvar och mäktiga krigardrottningar i Ceasars Rom bland maktkamper och intriger – det är någonting som jag borde ha älskat. Men boken har många brister, och den värsta av dessa är egentligen utförandet. Den är förvirrande, rörig och spretig. Saker och ting som knappt har någon länk alls med handlingen beskrivs i detalj. Man får följa tankarna hos vissa människor som bara det allra minsta snuddar vid handlingen och som absolut inte lämnar något avtryck.

Night of the Wolf utspelar sig före The Silver Wolf, och Maeniel i denna bok har endast några få likheter med den som dyker upp i The Silver Wolf. Den största gemensamma nämnaren dem emellan är namnet.

Jag skulle kunna sitta och rada upp en hel del som jag tycker är dåligt med boken – allt ifrån hur vargarnas beteende beskrivs till underliga relationer människor emellan – men det finns faktiskt ljusglimtar. De är mycket få, men de är inte obefintliga. Meaniels förvandling från varg till människa – snarare än från människa till varg – är en. Jag gillar det omvända konceptet, och det är väl egentligen bokens största förbehåll. Dessutom är hans strävan efter att lära sig leva som människa och förstå deras egenheter stundtals roande, men för det mesta orealistisk eftersom han tycks acceptera och klara det mesta utan några som helst problem. Han kan strida utan problem som människa, men vet inte hur man hanterar en sked.

Nej, planerar någon att läsa Alice Borchardts serie om medeltida varulvar, så hoppa över Night of the Wolf och läs de andra två böckerna istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *