Night Watch

15 januari 2009

Författare: Pratchett, Terry

Serie: Skivvärlden del 29

I ett universum som är så osannolikt att det bara kan existera i en värld där magi finns, där folk lever på en värld platt som en pannkaka och vilandes på fyra elefanter som står på en sköldpadda.

På denna platta värld finns kontinenter, och på en av kontinenterna finns en stad. Denna staden är stor och sprider ut sig över det platta landskapet. Detta är ingen stad berömd för sin arkitektur eller sin mat. Detta är en stad som, om man skall jämföra den med nått, får upp en mental bild av ett ruttet kadaver i en myrstack och en distinkt lukt (fast utan den tidigare nämnda myrstacks charm). Lukten kommer till stor del från floden vid namn Ankh som är så fylld av lera och annan materia att den spricker i krökarna. Ankh är den enda floden som man inte kan drunkna i (men man kan kvävas). Detta är staden Ankh-Morpork.

Det heter ju att alla vägar går mot Rom. Alla vägar leder bort från Ankh-Morpork.

I Ankh-Morpork finns en vaktstyrka, mest för syns skull då de stora gillena tar hand om lagen själva.. I vaktstyrkan jobbar en del udda karaktärer, vissa vilka efter man mött dem aldrig kommer glömma. Chefen för denna vaktstyrka är en man vid namn Samuel Vimes, nyligen gjord till Hertig.
Vimes blir indragen i en malström av händelser då han jagar efter en galen mördare på Osynliga Universitetets tak. När han vaknar finner han att han förflyttats bak i tiden till ett mörkt förflutet.
Hemma i hans egna tid väntar hans fru och deras snart födda barn.
Kan Vimes ta sig tillbaka till sin egna tid och få fast mördaren innan allt är försent?

Terry Pratchett har ett unikt sätt att ge sina karaktärer liv med ett mått av ironi och flera mått humor i en vriden blandning som bäddar för en oförglömlig läsning. Dessa ofärdiga diamanter till personer (vissa så ofärdiga att de är kol) sätter en unik prägel på sin omgivning.

Pratchett tar välkända fantasifenomen och raser, som troll, dvärgar och trollkarlar och ger dem sin personliga prägel, så som troll som är vandrande sten, som jobbar med olika tunga jobb, trollkarlar som sitter och äter stora tunga middagar och underviker att använda magi (vilket är mycket svårt att göra när man vet hur enkelt det är). Dvärgar som sjunger sina favoritsånger medan de arbetar med att göra vapen och smink. (Sången går: Guld guld guld, medan refrängen går; Guld guld guld. Dock inte att förväxla med gamla favoriter så som: Guld guld guld!).

Pratchett skriver ofta på ett sätt som vid ytlig läsning kan verka lättsam men som ofta har en mörkare undermening. Böckerna kan verka simpla men är allt annat än simpla, de är komplexa och fångar ens intresse snabbt och håller det i ett hårt grepp.

Om man vill läsa böcker som fastnar innanför skallbenet skall man läsa Skivvärldsböckerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *