Night World I

29 april 2010

Författare: Smith, L.J.

Serie: The Night World Omnibus del 1

Night World I är en omnibus som inkluderar de tre första romanerna i L.J. Smith’s serie med samma namn – Sacret Vampire, Daughters of Darkness och Spellbinder.
Nattvärlden är ett hemligt samhälle bestående av vampyrer, häxor och hamnskiftare med mycket stränga regler – 1) Avslöja aldrig för en människa att Nattvärlden eller Nattpersonerna existerar 2) Förälska dig aldrig i en människa.
Varje Nattperson som bryter mot dessa regler döms obevekligen till döden, tillsammans med de människor som vet om hemligheten.

SECRET VAMPIRE handlar om Poppy som första dagen på sommarlovet får reda på att hon lider av en nästintill obotlig sorts cancer och som högst bara har ett par månader kvar att leva. Men hon vill inte dö, och när hennes bäste vän James, som hon även länge varit hemligt kär i, erbjuder henne ett annat slags liv, en odödlig existens, tvekar hon inte med att acceptera hans erbjudande. Men Nattvärldens lagar är emot dem – de har förälskat sig i varandra, James har berättat för henne, en människa, om det hemliga samhället och han ska göra henne till vampyr. Dödsstraff är omöjligt att undvika om Poppy genomgår förändringen.

I DAUGHTERS OF DARKNESS lämnar de tre vampyrsystrarna Rowan, Kestrel och Jade den isolerade och till Nattvärlden hörande ö de levt hela sitt liv på för att slippa undan de stränga regler och restriktioner som deras manliga släktingar utövar över dem. Men deras beräknande och kallhjärtade bror Ash ger sig av för att hämta dem tillbaka innan deras flykt orsakar omfattande konsekvenser. Men när han väl har hittat dem bryter han själv emot Nattvärldens lag – han blir kär i en människa.

SPELLBINDER är historien om Blaise och Thea, två häxkusiner. Blaise är en överdådigt vacker men kallhjärtad häxa som använder sin magi i syfte att plåga de killar som flockas runt henne, medan Thea tar hand om varje sjukt djur hon hittar och i hemlighet drömmer om att bli veterinär. De har precis börjat på en ny skola och Thea upplever direkt en närapå störande närhet med Eric Ross efter en incident med en skallerorm. Men människor är ju lika med ohyra, och den enda som dejtar mänskliga killar i Blaise – och bara i syfte för att leka med dem. Men när Blaise siktar in sig på Eric kan inte Thea låta bli att försöka ställa sig emellan. Men Blaise har svårt att låta bli att försöka linda Eric runt sitt lillfinger eftersom hon ser honom som en riktig utmaning och de båda häxorna släpper lös magi som de inte riktigt kan kontrollera.

Det blir aningen maffigt att läsa tre böcker i Night World-serien som en. Grundpelaren i varje del är densamma – en Nattperson hittar sin själsfrände som råkar vara en människa och måste gå emot hela Nattvärldens lagar för att kunna vara tillsammans. Berättelserna har vitt skilda utgångspunkter, men det dröjer inte länge innan de allihop hamnar i samma spår. Detta skulle antagligen inte ha stört mig lika mycket om jag läst dem en och en med pauser emellan.

Men det är bra övernaturliga ungdomsromaner, och Smith har lyckats få till en hel del bra scener och partier i boken. Det handlar nästan uteslutande om romantik och evig kärlek, och det finns scener som nästan känns pinsamt sockersöta. Dessutom så börjar varje berättelse tämligen ambitiöst men sedan verkar det nästan som om författarinnan tröttnar eftersom sluten känns lite väl bekväma och enkelt lösta. Men ignorerar man detta så är det mesta faktiskt riktigt bra. Det går väldigt snabbt att ta sig igenom den drygt 700-sidiga boken och det är också väldigt lätt att fastna i den. Boken är otroligt lättläst och berättelserna faktiskt ganska spännande, trots att mycket är lite för uppenbart.

Först verkar det inte som om de tre berättelserna hör ihop genom så mycket mer än att de utspelar sig i samma värld, men det visar sig snart att allting passar ihop på ett väldigt snyggt och prydligt sätt även om det inte direkt skulle spela någon större om man inte läste dem i kronologisk ordning.

Att betygsätta Night World I är inte det lättaste, eftersom jag har tre skilda böcker att ta hänsyn till. Men berättelserna är i princip ganska lika varandra och jag har faktiskt svårt att välja en favorit dem emellan, och har precis lika svårt att peka ut den som jag tycker minst om. Smith håller en förvånansvärt jämn standard genom hela boken, och det är alltid ett plus även om denna standard inte direkt är i närheten av fantastiskt. Men en stark trea är den i varje fall värd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *