Northern Lights

31 december 2004

Författare: Pullman, Philip

Serie: His Dark Materials del 1

Jag börjar med att säga att: läs inte den här boken om du måste upp tidigt nästa morgon. Du kan inte lägga den ifrån dig!

Northern Lights är den första delen av en trilogi som ifrågasätter vänskap, vår tillvaro, vår existens. I nästan samma värld som vår lever Lyra, men skulle vi bege oss till hennes Oxford, England, så skulle vi häpna över några av de saker vi skulle få se. Och människorna där skulle backa av fasa vid vår åsyn: för dem skulle vi lika gärna kunna vara utan huvud, eftersom vi saknar något som de har, en daemon.
Vad är det här för ett parallellt universum? Varför försvinner det plötsligt barn, och varför leder spåren till Nordpolen? När Lyras vän Roger plötsligt försvinner börjar hon jakten som tar henne genom tid och rum, och ingen skulle kunna ana att allas vårt öde ligger i hennes händer.

Lyra är en flicka i tidiga tonåren som lever på universitetet i Oxford, England. Hon är föräldralös, men eftersom hennes föräldrar hade anknytning till universitetet, så får hon bo där. Hennes värld faller plötsligt samman när hennes bästa vän Roger spårlöst försvinner. Hon står nu ensam mot en vuxenvärld som vägrar lyssna eller ta henne på allvar. Fast helt ensam är hon inte, hon har sin daemon. En daemon är ett djur som är ”fäst” vid sin människa, kan tala och alltid är av det motsatta könet. Tillsammans kompletterar de varandra.

Lyra råkar en dag höra ett samtal som hennes farbror håller tillsammans med några andra professorer, och genast så ändras allt. Långsamt börjar hon förstå att han kan ha någonting att göra med Rogers försvinnande. Hon beger sig ut på ett äventyr så stort att det inte går att föreställa sig. Slutmålet blir Nordpolen. Där utförs hemska experiment, vilka omedelbart måste stoppas. Men vad Lyra kommer att inse är att experimenten bara är en början på något mycket större.

Jag blev verkligen hänförd av den här boken, som är den första i en trilogi kallad His Dark Materials. Jag befann mig helt plötsligt i en annan värld, men som samtidigt låg så nära, och det som fick mig att tänka till mest var: tänk om det är sant!
Philip Pullman, som har skrivit böckerna, har en livlig fantasi. Personligen vill jag säga att han är en av de bästa engelska nykomlingarna inom fantasy. Han får scener att komma till liv, och hans idéer och nya perspektiv ”will make your brain go wild!”

Vill du läsa om spänning, äventyr, idéer, visioner, och allt skrivet på ett snyggt och intelligent sätt? Ja, då kan jag rekommendera Northern Lights.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *