Not Before Sundown

26 juni 2008

Författare: Sinisalo, Johanna

Serie: Fristående

Finland är kanske inte den vanligaste platsen som fantasy utspelar sig på. Men kommer man från Finland och vill skriva om troll så är det ett ypperligt val. Angel är på väg hem en kväll, onykter och inte särskilt glad. Kärleksintresset har tagit ett steg ifrån honom. Han förklarade att Angel bara inbillat sig något som inte fanns där. Angel vet vad som har hänt, men vad kan han göra? Inte mycket, kanske, om han inte hittat en trollunge utanför sitt hus, som snabbt tar upp den största platsen i hans tankar. Trollet blir snabbt centrumet i Angels liv, fullt av relationer som inte är helt okomplicerade.

Den enda (möjliga) skillnaden mellan vår värld och världen i Not Before Sundown är att det helt enkelt finns troll. Deras existens bekräftades på tidigt 1900-tal och även om det är fruktansvärt ovanligt att se troll så sker det ändå. Boken handlar om trollet, sett ur Angels ögon för det mesta, samt Angels affärs- och kärleksliv, som på diverse sett påverkas av den lille krabaten.

Jag vet inte riktigt hur intressant det låter, men i vilket fall som helst så är det fruktansvärt intressant och riktigt engagerande. Boken är uppbyggd på ett sätt som gör att den går väldigt snabbt att läsa. Det är korta stycken berättade i förstaperson som växlar mellan de olika personerna som dyker upp i handlingen. Längden ligger sällan på mer än två sidor. Utöver det här, som torde utgöra lite mer än halva boken, så finns det stycken om troll, tagna ur böcker som Angel läser, såväl fack- som skönlitterära. Man får alltså veta saker om troll i allmänhet längs med vägen. En solklar stämningshöjare.

Det snabba tempot i berättande fungerar rakt igenom, även i de delar där det, rent handlingsmässigt, går sakta framåt. Bokens längd på knappt 250 sidor är utmärkt. Allt som borde hinnas med i en bok hinns med i Not Before Sundown. Boken är smart skriven, skickligt uttänkt och riktigt, riktigt stämningsfull. Samtidigt så känns den trovärdig; denna värld med troll känns inte det minsta avlägsen. Johanna Sinisalo vet vad hon gör. Läs Not Before Sundown.

Catahya har även en recension av den svenska översättning, skriven av Julle.
http://www.catahya.net/litteratur/recensioner.asp?id=465

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *