Ödets Svärd

4 juli 2013

Författare: Sapkowski, Andrzej

Serie: Sagan om Häxkarlen del 1

Häxkarlen Geralt från Rivia tjänar sitt levebröd på att undanröja allehanda vidunder. Vanligtvis bemöts han med djup misstro av dem som lejer honom. Men det kan han leva med. Trots att häxkarlens hederskodex uttryckligen förbjuder det ansluter sig Geralt till en grupp drakjägare – ty Yennefer, hans förlorade kärlek, befinner sig bland dem…

Ödets svärd är den andra delen i Andrzej Sapkowskis saga om Geral av Rivia. Den sista önskningen var en samlingen av fristående noveller. Här däremot är novellerna mycket mer sammankopplade. Ibland känns det som om jag läser en roman.

Jag gillar fortfarande Sapkowskis svarta humor. Den ger Geralts värld en smutsig eftersmak som passar berättelsernas ton. Sapkowski tycker ju trots allt om att driva med slaviska folksagor. Här får man också en försmak över den rasistiska attityden hos människorna. Mer om det i Blood of the Elves. Här överlever de tuffa. Bondpojkar förblir bondpojkar och inga lyckliga slut är garanterade.

Den moraliska komplexitet med vilket berättelserna är strukturerade på är helt enkel bland det mer imponerande inom fantasy jag sett. Geralt måste flera gånger göra svåra val som i bästa fall leder till något mindre olyckligt. Berättelserna själva är på ytan lätta nog för att man ska känna igen sig. Här gör två viktiga karaktärer Triss och Ciri korta inträden i sagan.
Här börjar man se Geralts öde formas, jag längtar efter att följa det hela vägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *