Om mörkret faller

31 januari 2005

Författare: Camp, L Sprague de

Serie: Fristående

L Sprague de Camp är nog mest känd bland oss fantasyläsare för sin insats, tillsammans med Lin Carter, att ge ut Robert E Howards böcker om Conan. Han har också själv skrivit flera böcker om Conan baserade på historier om andra av Howards karaktärer som King Kull och Solomone Kane. Men här har han skrivit en bok som kanske ska klassas som science fiction, men jag kan precis lika väl se den som en fantasybok.

Om mörkret faller är en bok som handlar om en amerikansk historieprofessor som under ett besök i Rom på 1930-talet helt plötsligt finner sig själv slungad tillbaka i tiden till 500-talet efter kristi födelse. Martin Padway, som professorn heter, finner sig dock ganska så snabbt i sitt öde, och bestämmer sig för att försöka se till att väst-rom inte ska falla, utan fortsätta att blomstra så att medeltiden aldrig kommer att inträffa. Mörkret ska inte få falla över Europa! Beväpnad med inget annat än sina kunskaper om modern teknik och sina kunskaper om historien blandar sig snart Padway in i alla möjliga historiska händelser, och försöker att ändra allt till det bättre, med varierande framgång.

Idén till historien kanske inte känns ny i dag, men betänk att boken skrevs 1939, vilket gör att det är en av de första böcker som handlar om sådan tidsförskjutning. Och den är medryckande, även om en del av handlingen blir väl pretentiös. Men för den historieintresserade/kunnige är det en trevlig bok som är någorlunda historiskt korrekt. Och på slutet visar det sig att det kanske inte är bra att föra in allt för många moderniteter för snabbt i en historisk miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *