Över näktergalens golv

24 mars 2003

Författare: Hearn, Lian

Serie: Sagan om klanen Otori del 1

Över näktergalens golv är första delen i en Japan-influerad fantasytrilogi. Japanska klaner, seder och skick. Det magiska elementet är ett mystiskt Släkte, som har krafter som inte andra har.
Boken börjar med att huvudpersonen, en ung pojke vid namn Tomasu (senare Takeo), får se hela sin by mördad av män från klanen Tohan. De har blivit mördade eftersom att de tillhör en förbjuden religion, och de kallas ‘de gömda’. Tomasu blir upptäckt, och förföljd av tre krigare. Han försöker fly, och råkar på en mystisk man mitt i skogen. Denne man beskyddar honom från krigarna, till och med dödar en av dem och lemlästar den andra. Tomasu slår följe med mannen, som är en herreman av klanen Otaki.
Tomasu mister talförmågan, men blir väl behandlad hos herr Otaki. Han får lära sig läsa, skriva, strida, och blir en del av familjen. Herr Otaki bestämmer sig till och med för att adoptera honom.
Tomasu har fått namnet Takeo vid det här laget, och han har även lärt sig mer och mer om intrigerna mellan de olika klanerna, och om sitt ursprung…
En annan viktig karaktär är flickan Kaede, som är tillhör klanen Shirakawa, men bor hos klanen Tohan, som politisk gisslan. Efter vissa incidenter beslutas det att hon skall bli bortgift…

Först verkade boken vara väldigt mycket cliché, med den unge mannen som mister alla sina anhöriga, blir räddad av en mystisk man, och sedan får veta att han inte är den han trodde att han var. Men det blir bättre, karaktärerna utvecklas och lär känna varandra, och den obligatoriska romansen är inte så fånig och förutsägbar som jag fruktade att den skulle vara.
Det är Japan-fantasy, med intriger mellan klaner och individer, och det funkar.
Tyvärr så drar översättningen till svenska ner på betyget. Innehållet i sig är bra, men språket flödar inte på som det borde göra, så det blir svårt att komma in i handligen, efter som att man stör sig på ordval och dylikt. Annars var det en helt klart godkänd bok, och jag tror till och med att jag kommer att läsa de andra två delarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *