Overclocked

22 maj 2008

Författare: Doctorow, Cory

Serie: Fristående

Cory Doctorow är en författare som vill säga något. Varje berättelse har ett budskap, en poäng, invävd i sig. Ibland är det tydligt, ibland mer dolt. Men alltid värt att tänka på, ägna lite funderingar åt när man är klar. För det är verkligen saker som är värda att uppmärksamma, som i allra högsta grad är aktuella i dagens debatter. Det är, först och främst, Internet och copyright. Det handlar om teknologins möjligheter. Om vilka dörrar som kan öppnas, om vilka som kan stängas, och om vi kommer må bra eller dåligt av det. Det här är Overclocked: Stories of the Future Present.

Bortsett från det första alstret, Printcime, så är det här mer en samling av kortromaner än noveller. Längden ligger runt femtio sidor, eller mer. Det här betyder inte att det är femtio sidor propaganda om varför dagens copyrightlagar är skit. Nej, det betyder att Doctorow har mer än bara heta debattämnen i sitt skrivande. Anda’s Game, som exempel, har en massa saker i sig, som problem med fetma, problem med U-länder och MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game), och lite annat. Men det hindrar den inte från att samtidigt vara en engagerande berättelse, med huvudpersoner man förstår. Doctorow väver samman trådarna till ett rep, om man så vill. Det här repet håller för det mesta, också.

Jag gillar Cory Doctorow, vad han skriver, hur han skriver det. I, Row-Boat är bland det roligaste och mest tänkvärt surrealistiska jag läst på länge. Det handlar om en roddbåt med AI och om ett korallrev som vaknar upp och kan fritt surfa runt i framtidens version av Internet. Om inte det här är ett intressant, om än besynnerligt, upplägg så vet jag inte vad som är. When Sysadmins Ruled the Earth är en intressant ny vinkel på ”domedagstemat”, där datornördar är de sista människorna på jorden. Men det är inte bara Internet och datorer som får ta plats i Overclocked. After the Siege är en grym krigsskildring, sett ur en tonårig flickas ögon.

Jag fick ut mycket av att läsa Overclocked. Till viss del beror det på att jag känner till Internet- och spelkulturen som det skrivs om. Det hjälper såklart att jag sympatiserar med Doctorows åsikter också. Men inget av det här är ett måste. Underhållning och djupare tankar finns att hämta här för många. Är man osäker, eller bara inte så ekonomiskt stadig, så är det bara att läsa på nätet. Det fina är att Doctorow inte bara talar för sin sak, han genomför den också. Alla alster finns att ladda ner gratis på hans hemsida. Jag rekommenderar en tur dit.

http://craphound.com/

Noveller och kortromaner i Overclocked:
Printcrime
When Sysadmins Ruled the Earth
Anda’s Game
I, Robot
I, Row-Boat
After the Siege

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *