Percy Jackson and the Olympians (hela serien)

6 december 2010

Författare: Riordan, Rick

Serie: Fristående

När tolvårige Percy Jacksons liv blir invaderat av monster vänds hans värld upp och ned. Plötsligt får han veta att han inte är en vanlig människa; han är en halvgud, ett av många barn till de grekiska gudarna, som har hängt med från antiken till nutiden. Det finns gott om halvgudar, så många att det finns ett läger där de tränas för att för att kunna överleva alla monster som ständigt förföljer dem.

Serien, som består av fem böcker, inleds med The Lightning Thief, där läsaren introduceras till den alternativa verkligheten med gudar och mytologiska monster. I den första boken står världen inför ett hot större än alla monster som ränner omkring; någon har stulit Zeus blixt, det mäktigaste vapnet som någonsin skapats, och det är upp till Percy Jackson och hans vänner att hitta den, för att rädda världen från ett krig mellan gudarna. Därefter tar en lite mer långsiktig handling form, och sträcker sig över övriga böcker.

På många sätt påminner böckerna till stor del om Harry Potter. Vi har en huvudkaraktär som i första boken är 12 år, och han har två trogna vänner, varav en är en smart jämnårig flicka. Det finns även en profetia inslängd i det hela.

Låter det lite klyschigt? Ja, till viss del stämmer det också, men det görs på ett ofta charmigt sätt, så det går att ha överseende med de mindre bra delarna av böckerna. Det finns inte något enormt djup hos huvudkaraktärerna, men det finns en hel del kringliggande karaktärer som är desto mer intressanta att läsa om. Klyschan med profetior är inte vidare störande, eftersom det inte ligger särskilt mycket fokus på den.

Det roligaste med böckerna är hur handlingen, både i första boken och i den övergripande story som sträcker sig över hela serien, är byggd på grekiska myter, och Riordan har vävt in dessa på ett oftast bra sätt, även om det finns tillfällen då en del händelser känns lite väl krystade och direkt utplockade ur originalmyterna. Oftast så lyckas författaren däremot göra detta bra, och läsaren får bekantas med allt ifrån välkända monster såsom Medusa till lite mindre kända delar av de gamla myterna. Oavsett om det gäller de mindre bra delarna eller ej, så sätter Riordan sin egen prägel på mytologin och dess invånare och ger personlighet till de flesta figurer som dyker upp.

Det är en charmig serie, som ligger lite på samma nivå som Harry Potter. Det är mycket lättlästa böcker och det märks att den främsta målgruppen är ungdomar, men det finns klart utrymme för äldre läsare att uppskatta dem också. Även om vissa klyschor finns och det stundom går att väldigt bra gissa sig till vad som kommer att hända så är det inte alls alltid så, utan handlingen tar lite oväntade svänger, speciellt mot slutet. Något annat som gör det roligt att läsa böckerna är att det lämnas tillräckligt med ledtrådar för att det ska gå att i alla fall gissa sig till hur delar av berättelsen slutar, om man har tillräckligt bra koll på mytologin.

Percy Jackson and the Olympians är ingen mästerligt skriven serie; det finns många som är både mer välskrivna, har bättre karaktärer och är mer spännande att läsa. Seriens styrka ligger inte i ett avancerat språk eller fascinerande karaktärsutveckling, utan i att den på ett trevligt sätt väver in grekiska myter i nutiden och att det finns en story som man vill läsa mer om. Det är en mysig serie. Vill man ha något otroligt djupt och avancerat är det här kanske inte rätt böcker, men om man bara är ute efter något underhållande som gör sig perfekt som slösläsning så är det här rätt serie. Den är läsvärd, till och med bra, och förtjänar en stark trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *