Pretty Monsters

1 mars 2010

Författare: Link, Kelly

Serie: Fristående

En av de roligaste sakerna med Kelly Link är att du nästan aldrig vet vad hon ska hitta på. Ofta när man läser noveller av andra författare, vet man oftast några sidor in i novellen vilken sorts novell det handlar om och vilken riktning den är på väg i. Kelly Links noveller däremot, kan göra helomvändningar mitt i, eller abrupt sluta på de mest osannolika sätt.

Därför blev jag först lite besviken när jag öppnade Pretty Monsters och insåg att jag redan läst fem av de nio novellerna samlingen består av. Men det visade sig rätt snart att det är rätt kul även att läsa om Kelly Link-noveller, trots att man vet exakt vad som kommer hända. Istället för att fundera på det, kan man ägna sig helhjärtat åt att njuta av Kelly Links träffande personporträtt och knäppa humor.

Pretty Monsters är Links första novellsamling som är speciellt riktad till ungdomar (därför innehåller den några noveller som också publicerats i hennes tidigare novellsamlingar, Stranger Things Happen och Magic for Beginners). Jag tycker inte man märker någon större skillnad mot tidigare, förutom att i de andra novellsamlingarna har det ofta varit barn/ungdomar som är huvudpersoner, i Pretty Monsters är det så i samtliga noveller. Precis som jag tror att många ungdomar kan uppskatta hennes tidigare novellsamlingar, kan vuxna utan tvekan njuta lika mycket av den här.

Det finns många bra noveller i den här samlingen. Min absoluta favorit är nog Magic for Beginners (som ni kanske kan gissa, är den tidigare publicerad i samlingen med samma namn). Den innehåller allt som en bra Kelly Link novell ska innehålla det vill säga massa konstigheter, knäpp humor, huvudpersoner som är lika förvirrade av vad Link hittar på med dem som man själv är och dessutom karaktärer som berör dig och du känner igen dig själv i. Novellen handlar om Jeremy och hans vänner och deras favorittv-serie, The Library. “You´ve never seen The Library on TV, but I bet you wish you had” som det står i första stycket. För vem vill inte se en tv-serie som helt utspelar sig i ett jättelikt bibliotek, med duellerande bibliotekarier, magiska artefakter, förbjudna böcker och osynliga piratmagiker?

Minst lika intressant som den magiska tv-serien är Jeremys normala liv (“normalt” är visserligen ett relativt begrepp, när det handlar om något skrivet av Link), med alla tonårsproblem som ingår när man växer upp. Allra bäst blir det när gränserna mellan Jeremys verklighet och tv-serien suddas ut, och man är lika osäker som Jeremy på vad som är riktigt eller inte.

The Faery Handbag och The Wizards of Perfil är två söta och ganska barnvänliga (därmed inte sagt att de är helt befriade från sorgligheter eller våld) noveller. The Wrong Grave däremot är en småläskig men samtidigt både rolig och sorglig historia om en pojke som gräver upp sin döda flickväns grav för att hämta tillbaka dikterna han begravde tillsammans med henne.

Monster är ett väldigt bra exempel på att Kelly Link inte gör vad man väntar sig och det är också den novell som gjorde mig mest illa till mods (det betyder naturligtvis inte att novellen var dålig). Jag trodde, ett par sidor in i novellen, att det här skulle vara en småsöt berättelse om en mobbad pojke på sommarläger som fick upprättelse till sist, men nej… Här har vi ett monster som faktiskt är rätt läskigt trots att (eller kanske på grund av) det är både artigt och lite småkomiskt.

The Surfer, som snarare är sf än fantasy, är lite annorlunda än de flesta andra novellerna. Den innehåller inte lika många bisarrheter som man är van vid, och den har ett betydligt lugnare tempo. Den utspelar sig i en framtid där jordens befolkning haft sin första kontakt med utomjordingar, men koncentrerar sig mer på den tonåriga huvudpersonens vardagsliv och fotbollsstjärnedrömmar (om man nu vill kalla att sitta i karantän, på grund av stora utbrott av en dödlig influensepidemi, för vardag). Det är en trevlig novell, men under den något annorlunda ytan inte något man inte hört förut. Bra, men inte så mycket mer.

Pretty Monsters, den sista novellen och den som fått ge namn åt hela samlingen, är en vindlande och oförutsägbar historia med ett öppet slut. När jag läst sista sidan och slutit bokens pärmar var min första tanke att jag hoppas att Kelly Link skyndar sig att skriva och ge ut en ny novellsamling, för jag vill ha mer.

Den här novellsamlingen håller verkligen hög klass. Det är bara en eller två noveller jag inte är så förtjust i (The Specialist’s Hat, The Constable of Abal), många är bra och några är riktigt, riktigt bra. Har man läst och gillat Kelly Link förut kommer man bli nöjd med den här samlingen. Har man aldrig läst Kelly Link innan, är det här ett utmärkt ställe att börja!

De här novellerna ingår i samlingen:
The Wrong Grave
The Wizards of Perfil
Magic for Beginners
The Faery Handbag
The Specialist’s Hat
Monster
The Surfer
The Constable of Abal
Pretty Monsters

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *