Prins av de Gudafödda

30 januari 2004

Författare: Harris, Geraldine

Serie: De Sju Citadellen del 1

En gammal legend berättar att sju mäktiga trollkarlar gavs varsin nyckel av den store guden. Varje nyckel gav sin bärare odödlighet. Kerish-lo-Taan, en helig prins av kejsardömet Galkis, åläggs ett uppdrag av översteprästen: han måste finna trollkarlarna och hämta tillbaka de sju nycklarna. Galkis håller på att gå under på grund av intriger och krig, och det enda som verkar kunna rädda landet är den frälsare som enligt legenden sitter fängslad bakom sju portar.

Kerish ger sig av tillsammans med sin halvbror, Forollkin. Det dröjer dock inte länge förrän de lyckas prata av den första trollkarlen hans nyckel. Seriens moraliska dilemma trivialiseras i historiens tidiga skeden, men nämns likväl: vad ger Kerish rätt att ta magin och välståndet från sju land för att rädda ett enda?

Prins Av De Gudafödda är den första delen av fyra, och den svagaste. Det är ont om riktiga motgångar i början, motiveringen till varför den bortskämde och förfinade Kerish ger sig ut i vildmarken är extremt svag och författarstilen är i den första delen väldigt amatörmässig och förvirrad. Att översättarna gjort ett uselt jobb och att det finns många stavfel i den svenska utgåvan gör inte saken bättre.

Jag ser den första delen som ett nödvändigt ont för att komma in i en annars fantasifull, trevlig och lättläst serie för de lite yngre. Den blir bättre och bättre för varje bok, och den sista delen är faktiskt riktigt bra. Om man står ut med de religiösa övertonerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *