Red-Headed Stepchild

5 april 2010

Författare: Wells, Jaye

Serie: The Sabina Kane Novels del 1

Sabina Kane är hälften vampyr, hälften häxa, men lever i vampyrernas värld. Hennes mixade blod gör att hon anses oberäknelig och olojal. Att hon är en lönnmördare åt vampyrernas ledarkult, Dominae, gör det ju inte direkt lättare för henne att skaffa vänner. Och att ständigt få stå till svars för sina föräldrars synder – magiker och vampyrer umgås inte, än mindre ligger, med varandra – kan ju göra vem som helst trött på sitt liv.
Hon får order om att döda sin vän då han är en förrädare mot Dominae, och sedan att infiltrera en rivaliserande vampyrkult som har som mål att förena all de mörka raserna, något som Dominae inte vill ska hända. Samtidigt så dyker en demon upp i hennes liv och flyttar in i hennes lägenhet, och hon är förföljd av en magiker som vill ge henne lektioner i magi, samtidigt som han försöker övertala henne att träffa sin häxfamilj. Men Sabine vill bara sköta sitt jobb – trots att hon numera är osäker på vad som är hennes jobb, eller ens vilka hon ska lita på.

Vampyrerna i Jaye Wells debutroman härstammar ifrån oheligt umgänge mellan Lilith och Cain. Ifrån Lilith fick vampyrerna sin blodtörst, ifrån Cain rött hår. Genom detta har hon skapat en väldigt intressant teori om vampyrernas ursprung och lagt till en hel del fascinerande detaljer, som att de till exempel är allergiska mot äppelträd och äpplen i allmänhet eftersom det är den förbjudna frukten. Att alla vampyrer har rött hår – de yngre rödblont, medan det bli mörkare ju äldre de blir, känns lite löjligt. Men i övrigt så är det en väldigt bra idé, och utgör en perfekt grund att bygga upp historien om Sabina på.

Sabina är en väldigt underhållande huvudperson – hon är allt som oftast grymt bitchig och macho, men då man läser och förstår mer om Sabine, så får man förklaringar till varför hon är som hon är. Och hon har faktiskt en del trevliga sidor också.

Boken innehåller alla element som urban fantasy normalt gör – alltifrån den sexiga killen som Sabina borde hålla sig borta ifrån, men ändå inte kan låta bli att attraheras av till massor av vapen och slagsmål. Men Jaye Wells gör det riktigt bra, och hon har med lätthet tagit sig upp till delad förstaplats med Kelley Armstrong när det gäller mina favoritförfattare inom urban fantasy. Bortser man ifrån det larviga faktum att alla vampyrer har olika nyanser av samma hårfärg så är Red-Headed Stepchild grymt underhållande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *