Replay

19 augusti 2013

Författare: Grimwood, Ken

Serie: Fristående

Jeff Winston är fast i ett trist äktenskap och ett jobb utan möjligheter när han dör vid 43 års ålder – och vaknar upp i college när han är 18 år med alla minnen av sitt liv intakta. Nu kan han leva om sitt liv, undvika alla misstag, tjäna pengar på sin kunskap om framtiden och söka lyckan. Tills han dör vid 43 års ålder – och vaknar upp i college igen…

En tidsresa historia ala “Måndag Hela Veckan” (Ken Grimwood var riktigt sur att så många stal hans ide innan hans bok blev film). Boken är mycket konstruerad som en självbiografi i tredje person. Inga actionscener, inga förklaringar och knapp några övernaturliga element. Replay är istället en de böcker som fick mig att tänka och meditera över livet. Vad skulle jag göra annorlunda?

Berättelsen löper viss risk för att bli repetitiv men Grimwood undviker fällorna och lyckas alltid få in något nytt i historien som gjorde att jag nöjt av Jeffs olika val genom liven genom hela vägen. Han kändes ibland lite för “normal” som karaktär men jag gillade honom i slutet. I mina ögon gör han aldrig något ologiskt eller korkat. Går det att ändra på det förflutna? Många sci-fi böcker om tidsresor ställer den frågan. I sitt första liv lyckas Jeff få fast John F. Kennedys mördare bara för att någon annan skjuter JFK.

Författaren har gjort bra research runt de 25 åren av Winstons liv. Allt från de hippy optimistiska 60-talet till Kalla Krigets domedagsdepression på 80-talet. Språket är enkelt, flytande och jag hade aldrig något problem med att förstå vad han ville ha sagt. Det är mycket sex i den boken, när man blir ung ingen vill man leva. Man kan ibland tycka att några av bikaraktärerna är underutvecklade men det är så det är i livet. Man lär aldrig känna någon ut och in (utom kanske de man är närmast och ändå… ).

Jag skulle gärna ville läsa boken ur Pamela Philips perspektiv. Vem är hon? Hon är kvinnan som skrev manus till 70-talets bästa film “Starfish”, regisserad av Steven Spielberg och producerad av George Lucas. Läs boken, du listar ut det. Ibland så byts perspektivet till henne och jag identifierade mig mycket mer med henne än Winston. Hon har haft ett så tufft liv, men är smart, konstnärlig, självständig och försöker faktiskt förändra världen.

Ironiskt nog dog Ken Grimwood av hjärtattack efter att ha skrivit fem böcker och jobbat som journalist. Död vid 59 års ålder medans han var halvägs klar med uppföljaren så kanske han upplever sin egna eviga “Replay” just nu.
Replay är en bok som ställer många frågor men ger en få svar. Tänkandet är upp till dig och det här är en bok att fundera över. En riktig kultklassiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *