Rivas skrifter

20 augusti 2003

Författare: Eddings, David

Serie: Fristående

Rivas skrifter är ett måste för den inbitne Eddings-fantasten. Den som vill veta allt om den värld där de flesta böckerna utspelar sig, om gubben själv och om hans skrivande borde absolut ta och köpa den här boken.
Övriga skall nog inte ta i den med tång ens.
Rivas skrifter innehåller information om Eddings själv, om hur han kom att snubbla in på att skriva Sagan om Belgarion – http://www.catahya.net/litteratur/recensioner.asp?id=165 -, att han faktiskt har den goda smaken att tycka om Chaucer, ett antal skrivtips jag personligen inte skulle torka golvet med (å andra sidan har Eddings sålt ett antal fler böcker än jag har) och som ganska mycket förklarar varför han upperpar sig i det oändliga, att han inte läser mycket fantasy alls (vilket skulle kunna förklara hur han lyckas samla ihop fler klichéer än de flesta författare skulle kunna lyckas med om de så ansträngde sig) och naturligtvis en del information om själva världen.
Det mest intressanta i det hela är de första tjugo sidorna, det vill säga alla punkter jag nyss räknade upp utom den sista. Sedan är det inte mycket kvar för de allra flesta läsare.
Informationen bakom världen – presenterad i diverse böcker, anteckningar, dagböcker och heliga skrifter – är nämligen som att läsa en torr, ganska ointressant historiebok om en värld som inte ens existerar. Jag kastar mig med glädje över en intressant bok om vilken del av vår världs historia som helst, jag kan till och med resignerat finna något suspekt nöje i att plöja igenom en dåligt skriven och ointressant sådan så länge som den i alla fall tillför mig viss kunskap. Men kombinationen av att behandla en fiktiv världs historia och att dessutom totalt misslyckas med att göra det intressant gör att Rivas skrifter knappast kan nå mycket högre än till ett lägsta betyg, inte ur min synvinkel sett. Dock tål det att upprepas, de som har ett genuint intresse av att veta mer om Eddings värld kan ändå ha glädje av boken. Jag råkar bara inte tillhöra denna skara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *