Röd Skymning

10 januari 2011

Författare: Lindblom, Fredrik

Serie: Fristående

Röd Skymning, en illustrerad, svensk fantasyberättelse, är publicerad av det nystartade fantasyförlaget Ascentoria, och är den första boken förlaget ger ut.

När Theresa var liten flicka härjades hennes by av soldater, och större delen av byns befolkning dödades, inklusive Theresas familj. Tillsammans med resten av de föräldralösa barnen får Therese flytta in i slottet i Cervilia där de tas om hand av hovet. Theresa vinner snart en speciell plats i generalen Premanos hjärta och hon bestämmer sig tidigt för att bli soldat.

Theresa klarar sin soldatutbildning, får sitt svärd och sin häst och en placering i armén. Men Theresa är inte ämnad för en vanlig, enkel soldats liv. I ett försök att beskydda en by från att bli nedbränd och dess befolkning slaktad precis som hennes egen för så många år sedan, blir Theresa tillfångatagen av fiendestyrkorna. Hon förs till Mogdashu som krigsfånge och där möter hon en person som förändrar hennes liv.

Vid första anblicken ter sig Röd Skymning som en relativt ordinär fantasyberättelse – en berättelse om krig, ära, svärdskamp och soldatliv. Till en början är det en sådan berättelse, men ju längre i romanen man läser desto mer utvecklas historien vidare. Den första delen av boken har jag lite svårt att bli riktigt engagerad av, men det blir allt bättre vartefter sidnumret ökar. Under bokens gång påträffas dessutom en hel del intressanta karaktärer, och det är speciellt en som verkligen driver handlingen framåt och gör de scener hon figurerar i fängslande.

Det är dock i slutet som den är allra bäst. Slutet överraskar, och är dessutom väldigt intensivt, och välskrivet. Något som ytterligare förhöjer läsupplevelsen är bokens illustrationer. De är otroligt snygga och fångar bokens stämning perfekt. En sak jag speciellt gillar med romanen är att den lyckas ganska totalt med att inte uppfylla mina förväntningar på den, utan att göra mig det minsta besviken. Boken är både till stor del ett klassiskt fantasyäventyr, samtidigt som författaren lyckas att få till en rejäl och oförutsedd twist i sista delen av boken. Det är en berättelse om vad krig kan göra med människor, om hur långt en människa faktiskt kan falla och att soldatliv är långtifrån enbart ärofyllt och spännande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *