Ronja Rövardotter

5 maj 2006

Författare: Lindgren, Astrid

Serie: Fristående

Jag har aldrig riktigt förstått vad som är så fantastiskt med Astrid Lindgrens böcker. När jag tillhörde den huvudsakliga målgruppen — och läste betydligt mer intensivt än de flesta i den åldern gör — tyckte jag bara att de var tråkiga; tidigare än så och jag tyckte ofta rent illa när man försökte läsa dem för mig. Fortfarande är det en väldigt liten del av hennes författande som jag skulle välja att läsa för eller rekommendera till ett barn, och det är huvudsakligen böcker som jag har upptäckt på senare år. Som Ronja Rövardotter.

Boken gavs ut 1981, nästan fyrtio år efter debuten, och blev den sista av hennes mest uppmärksammade barnböcker. Kanske är den också den mest välskrivna.

I centrum står Ronja, huvudpersonen som har gett namn åt boken, som inleder berättelsen genom att födas. Det är hennes uppväxt, liv och äventyr i Mattisborgen och den omkringliggande Mattisskogen som skildras. Den senare är fylld med sagoväsen av olika slag som blivit en klassisk del av modern svensk litteratur: grådvärgar, vildvtirror, rumpnissar. Det finns ingen drivande konflikt mellan ont och gott av samma slag som Mio, min Mio eller Bröderna Lejonhjärta — bara den mellan de två rövarbanden, Borka- och Mattisrövarna, och deras kamp för liv och överlevnad. Det finns ingen ondska, ingen riddar Kato med hjärta av sten eller grym Tengil på erövringståg. Ronja Rövardotter är en betydligt mer komplex, och mer vuxen, bok än någonting som till exempel David Eddings eller Raymond E. Feist skrivit.

Det finns mycket som är bra och värt att hylla med Ronja Rövardotter. Det avskalade språket, dialogen, personteckningarna (även om de flesta rövarna aldrig ens får göra ett försök att bli någonting mer än pappbakgrund), själva mytologin Lindgren bygger upp i sin rövarskog. Astrid Lindgren kommer aldrig att vara någon av mina favoritförfattare, men Ronja Rövardotter är en riktigt bra bok.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *