Salon Fantastique

28 februari 2008

Författare: Datlow, Ellen & Windling, Terri (red.)

Serie: Fristående

Om man läser fantasyantologier i någon större grad så är chansen stor att man har bekantat sig med Datlows och Windlings arbete. De skänkte The Year’s Best Fantasy and Horror till världen sexton år i rad (Windling har lämnat projektet, men Datlow fortsätter med andra medarbetare). De har gett ut ett flertal samlingar i sin The Adult Fairy Tale Series. Några antologier med specifika teman och några sagoinriktade verk till barn. Priser har trillat ner ett flertal gånger över deras arbete och man kan lätt sätta ”Datlow och Windling” i samma mening som ”bra läsning”. Salon Fantastique är det senaste resultatet av det långa samarbetet och den första antologin utan ett specifikt tema, annat än bra fantasy.

När jag läser noveller så vill jag ofta ha något annorlunda, något som är svårt att förstå, något som bryter konventionen. Det finns många bra noveller som har ett traditionellt berättarsätt och en traditionell handling, men de når i regel inte lika långt som de som inte har det. Den negativa sidan är att den här banan lätt kan resultera i noveller som jag inte förstår överhuvudtaget. Då har det slagit över och jag tycker att jag läser skräp. Det skulle säkert gå att lösa med en omläsning, men faktum är att jag sällan läser om alster som inte fångar mig med ett gott första intryck. Salon Fantastique består till största delen av, mer eller mindre, annorlunda berättelser. På gott och ont, såklart. Det skulle säkert bli bra mycket mer gott än ont om jag läste om den. Men när det finns så oerhört mycket annat att läsa så får nog inte Salon Fantastique sin omläsning någon gång snart. Vilket inte gör så mycket, för den är redan bra.

Salon Fantastique innehåller lite av allt möjligt och omöjligt. Vad som inte existerar är alver och dvärgar och orcher och liknande patrask. Det finns nog inte ens någon magiker eller trollkarl i ordets vanliga bemärkelse. En och annan mytologisk varelse kan hittas, eller åtminstone en och annan varelse baserad på något ur mytologierna. Annars upplever jag det mesta på sidorna som relativt originellt. Vilket jag förmodligen inte är ensam om. World Fantasy Award-juryn utsåg Salon Fantastique till den bästa antologin 2007.

Jag ska inte uppehålla mig vid individuella noveller någon längre stund. Det finns några stolpskott, som jag gott klarat mig utan, men bidragen från Catherynne M. Valente och Jeffrey Ford väger ensamma upp för det. Resterande bidrag är långt ifrån mediokra, men de når inte riktigt ända fram alla gånger. Vilket bara är i linje med vad man kan förvänta sig av någonting med femton författares namn. I ljuset av betyg satta på andra antologier och novellsamlingar kan jag inte med gott samvete ge Salon Fantastique en fyra. Se det däremot som en väldigt stark trea och läs om chansen infinner sig.

Följande läses i salongen:

Introduction, av Ellen Datlow och Terri Windling
La Fée Verte, av Delia Sherman
Dust Devil on a Quiet Street, av Richard Bowes
To Measure the Earth, av Jedediah Berry
A Gray and Soundless Tide, av Catherynne M. Valente
Concealment Shoes, av Marly Youmans
The Guardian of the Egg, av Christopher Barzak
My Travels with Al-Qaeda, av Lavie Tidhar
Chandail, av Peter S. Beagle
Down the Wall, Greer Gilman
Femaville 29, av Paul DiFilippo
Nottamun Town, av Gregory Maguire
Yours, Etc., av Gavin J. Grant
The Mask of ’67, av David Prill
The Night Whiskey, av Jeffrey Ford
The Lepidopterist, av Lucius Shepard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *