Santa Olivia

19 april 2015

Författare: Jacqueline Carey

År: 2009

Originaltitel: Santa Olivia

Serie: Santa Olivia del 1

Lika delar superhjälteberättelse och postapokalypstisk dystopi är Santa Olivia berättelsen om Loup Garron, dotter till en genetiskt modifierad supersoldat och Carmen, kvinnan han träffar på i ingenmanslandet Outpost 12 på flykt undan militären och vetenskapsmännen. Outpost 12 var en gång i tiden Texas, men efter att en dödlig pest bröt ut och snabbt spreds sig till andra delar av kontinenten har området satts i karantän under general Bill Argyles övervakande. Loup lär sig tidigt att hon är speciell, men också att hon måste göra sitt yttersta för att undvika att utmärka sig. Outpost 12 är fullt av soldater som håller invånarna hårt tyglade och får de minsta nys om Loups existens skulle hon råka illa ut. Men när Loup vid tio års ålder förlorar sin mor och får flytta in hos kyrkan bestämmer sig hon och de andra föräldralösa barnen att försöka skipa åtminstone lite rättvisa i stadens skyddshelgon Santa Olivias namn.

Till att börja med måste jag säga att Santa Olivia var långt ifrån den bok jag väntat mig när jag började läsa. Jag hade tänkt mig en typisk urban fantasy/paranormal romance-berättelse i samma stil som Kelley Armstrong och Patricia Briggs (vilket kan ha en del att göra med att den senare blurbat boken), men Santa Olivia är mer Hungerspelen med boxning möte Alden Bells The Reaper Are the Angels, fast utan zombier.

Speciellt gillar jag det dystopiska landskap Carey målar upp: medan många författare som skriver diverse postapokalyptiska berättelser ibland kan bli väl, eh, kreativa när de skapar sina dysfunktionella postapokalyptiska samhällen så håller Carey det hela rätt simpelt. Outpost 12 är ett hårt ställe att växa upp och leva på tack vare isolationen och maktgalna människors grymhet, men också en plats där de nedtryckta invånarna, trots den gängmentalitet som separerar dem, bygger upp ett gemensamt kollektiv och skyddar varandras ryggar gentemot militären. Det är en sak jag gillar väldigt mycket med Santa Olivia: att Loup aldrig blir hjälten som ska föra samman och rädda Outpost 12, utan att det istället helt enkelt är en berättelse om överlevnad i en tuff värld där hennes superhjälte-alias blir en symbol för hopp, något de övriga kan blir stärkta av i sina vardagliga liv.

Även utöver det så tar romanen en hel del oväntade vändningar och var, som sagt, långt ifrån den bok jag väntat mig – vilket i det här fallet var en mycket bra sak. Carey språk är bra och medryckande, om än med en bitvis underligt repetitiv dialog, och hennes karaktärer intressanta. Ytterligare en sak som hon gör bra är att undvika det vid det här laget uttjatade kärlekstrasslet som är så vanligt i den här typen av berättelser. Visst lider också Loup av en del trassel när det gäller sina romantiska relationer, men det är mycket mer intressant än det sedvanliga triangeldramat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *