Särskild

20 augusti 2012

Författare: Ormes, Nene

Serie: De Sära del 2

Udda har inte haft en av sina sanndrömmar på månader och trots att hon är lättad över att hennes liv återgått till att vara relativt normalt, kan hon inte låta bli att fortsätta känna sig dragen till den sära världen. Men plötsligt så återupptas drömmarna och det drar snabbt Udda tillbaka in i intrigerna i Malmös hemliga värld. Samtidigt börjar Malmöfestivalen och för de sära handlar den om betydligt mer än att lyssna på musik, titta på uppträdanden och träffa folk; för dem handlar festivalen inte bara om att roa sig, utan också om jakt och maktkamper.

Det jag verkligen gillar med Särskild – samt föregångaren Udda Verklighet – är hur väl Nene Ormes har lyckats interagera den sära världen med svensk stadsmiljö, allt ifrån vilka djur hamnskiftarna förvandlas till och de övriga säras förmågor, till deras mötesplatser och liknande. Det är urban fantasy av klassiskt snitt, och det är väldigt trevligt med svensk sådan som omväxling.

Särskild är en väldigt stämningsfull bok – Uddas sanndrömmar är väldigt trevliga att läsa om, exempelvis – och jag det är definitivt det jag gillar bäst med boken; stämningen och världen Ormes målat upp. Samt karaktärerna – speciellt Udda. Det jag tycker mindre om med boken är att det känns som att handlingen mest står och trampar och att det är först i slutet som den faktiskt börjar röra sig någonstans. Jag är också mindre förtjust i triangeldramat; dels eftersom jag personligen avskyr att läsa om sådana och dels eftersom även den delen av handlingen inte riktigt kommer någonstans. Det är helt klart mitt största problem med boken: att det händer mycket men att det ändå känns som att det dröjer ända till slutet innan boken kommer igång. I övrigt har jag inte många invändningar alls. Boken är intressant och välskriven, och definitivt läsvärd.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *