Shaman’s Crossing

22 december 2009

Författare: Hobb, Robin

Serie: Soldier Son del 1

Eller: Harry Potter gör lumpen på West Point på 1800-talet. Av Robin Jordan.

Nevare Burvelle är andra son till en andra son och därför ödesbestämd att bli en soldat. Han tillbringar sin barndom med att träna på att bli en god soldat och efter en traumatisk händelse där han kommer i kontakt med shamanistisk magi så skickas han till en militärakademi för att bli officer i kavalleriet. Men på skolan råder motsättningar mellan sönerna till de gamla anrika ädla husen och de nya ädla husen som har skapats efter att någon har utmärkt sig i strid. Samtidigt känner Nevare av magisk påverkan från Specks, ett mystiskt folk från skogarna i öster.

Nevare påminner mig om barnet till Harry Potter och Fitz (Sonen från Fjärrskådar-trilogin), där han har ärvt de tråkigaste karaktärsdragen från båda sina metaforiska fäder. Han är lika korkad som Harry och lika gnällig som Fitz i hans mer självömkande stunder. Men frukta inte – han har vänner! En som är tjock & smart, en som är spinkig & rättrådig, en som är snygg & ytlig och så några klassiska mobbare som hänger i bakgrunden och roar sig med att nolla honom på grund av att hans familj inte har tillräckligt långa anor. Historien och karaktärerna är förvånande icke-originella för att komma från Robin Hobb, som annars är en av mina favoritförfattare.

Boken är på alla sätt och vis seg och med undantag för 3-4 riktigt bra kapitel så är resten av boken en enda gäspning, och tyvärr känns det som att man passerar förbi de mest intressanta historierna och istället tvingas sitta och läsa om mördande tråkiga triviala vardagssysslor. Hur roligt är det att läsa om hur kadetterna sitter och läser sina läxor? Ungefär lika kul som att läsa om någon som tittar på färg som torkar. Historien saknar verkligen det där lilla extra som tidigare har fått Hobbs berättelser att flyga. Man sitter hela tiden och väntar på att någonting ska hända. Världen är intressant, huvudpersonen och historien är det inte.

Helt usel är inte boken, men ärligt talat, hade den kommit till förlaget från en okänd författare så hade den inte blivit utgiven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *