Shannaras svärd

11 december 2002

Författare: Brooks, Terry

Serie: Trilogin Shannara del 1

Första lästa boken med Terry Brooks för mig, och jag kan inte säga att han tog mig med storm direkt.

Boken tar sin början i den lilla och lugna Skuggdalen. Den store, mystiske Allanon har kommit till dalen för att träffa Shea, den adopterade halvalven, som jobbar på ett litet värdshus som drivs av hans far och broder, Flick.
Allanons historia är chockerande. Sheas tidigare liv slås i spillror av Allanons besked. Allanon berättar om stammarnas krig, om den onda kraften i världen, Trollkarlarnas Herre. Han berättar om det sägenomspunna svärdet, Shannaras svärd, som Alvkonungen Jerle Shannara använde i striden mot ondskan. Ätten shannara har bara en enda ättling kvar – Shea, den lille dalbon. Shea svävar i livsfara och måste fly från dalen innan ondskans vålnader, tjänare av Trollkarlarnas Herre, kommer för att döda honom.
Shea blir givetvis tveksam över berättelsen, och det blir inte bättre av att Allanon är försvunnen nästa dag. Allt han lämnar kvar är ett brev med en befallning att lämna dalen så fort som möjligt. Natten därefter kommer en vålnad till dalen, samma natt som Shea ger sig av tillsammans med sin trogne adotivbror och följeslagare Flick. I ständig flykt tar de sig från Dalen.
I färden som följer möter de nya faror och följeslagare, och Shea inser snart att hans enda räddning är att få tag på svärdet och möta onskan en gång för alla.

Till en början blev jag skeptisk mot hela boken. Allt är en efterapning av Tolkien! Man känner igen sig på en massa ställen, samma händelser, roller och utveckling. Det gjorde att läsningen förstördes nämnvärt.
Men ju mer man läste, desto bättre blev det. Mot slutet var boken faktiskt ganska bra. Ja, nästan läsvärd. Brooks kan faktiskt skriva halvbra, men efterapningen finns givetvis kvar. jag avråder alla som gillar Tolkien från att läsa det här – ni skulle gå i tacket i rent raseri.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *