Shelf Life: Fantastic Stories Celebrating Bookstores

7 december 2006

Författare: Ketter, Greg (red.)

Serie: Fristående

Böcker, böcker, böcker! Jag tycker en novellsamling med temat bokaffärer är guld. Det är sådär klockrent annorlunda och bara så lockande. Jag kunde bara inte låta den här passera, trots det lite hiskliga priset (långt över tvåhundra). Ni vet, det där med att inte döma en bok efter omslaget? Mycket bra ordspråk. Men när det kommer till köpandet, då räcker det med en bra titel, ett läst namn, eller varför inte ett snyggt omslag? Farliga saker det här. Men ofta drar man det långa strået, och ibland drar man ett av de längsta, vilket jag gjorde i det här fallet. Shelf Life står högt i kurs bland antologierna, där endast The Faery Reel är värd mer.

Bokaffärer, alltså. De börjar försvinna mer och mer i och med den utspridda näthandeln, och de som finns kvar tillhör oftast de stora kedjorna. Det senare är något som återkommer ständigt i novellerna – bokaffärskedjorna är onda! Så lyder budskapet, ungefär. Vilket jag här kan hålla med om, när man pratar om mysighetsfaktorn. Hellre strosar jag omkring i någon undangömd bokaffär på en bakgata än i Bokia på huvudgatan. Det är en gemensam faktor rakt igenom boken. En annan gemensam faktor är rätt uppenbar: novellerna handlar om bokälskare (i de flesta fallen). Vissa extremare än andra. Jag funderade hela tiden på om det är ett dåligt eller ett bra tecken att jag kan relatera till många av dem.

Det här är dock ingen renodlad fantasybok, utan mer en blandning av fantasy, skräck och i vissa fall sci-fi. Men det går liksom hand i hand, speciellt de två förstnämnda. Vi har alltså sexton noveller, med viss genreblandning, som handlar om bokaffärer. Hur varierat kan det bli? Väldigt varierat, säger jag. Jag menar inte att just “bokaffärer” kan bli en egen genre, men möjligheterna är då rakt inte uttömda i och med denna bok. Givetvis finns det återkommande element, men de är väl mer i klass med att hjälten är återkommande i de gamla hjälteeposen. Med andra ord kan det alltså hända väldigt mycket i en gammal dammig bokaffär.

Vi har märkliga kunder, som köper böcker helt slumpmässigt, eller kunder som frågar den nyanställda var man kan hitta böcker där man får skriva sitt eget slut, och för att inte tala om kunder som är stadens uteliggare och utstötta. Vi har en bokaffär som lockar kunder med ett par supermysiga katter, och andra som inte lockar sina kunder alls, utan håller sig gömda, och ytterligare andra som lockar folk utan att folket i fråga vet om det. Vi har bokaffärer som ligger i storstäder, i byar och somliga verkar inte ligga någonstans alls. Vi har ägare som verkar få barn att försvinna, eller som äger böcker som inte borde finnas. Vi har böcker som väljer sin ägare, och böcker som verkligen inte är snälla, och så böcker som inte alls är böcker. Vi har älvor, spöken, häxor, en rad ospecificerade varelser och så min personliga favorit, “Gorhok the Immitigable”. Vi har dåtid, nutid, framtid och tider som inte ens finns. Vi har bokaffärer och böcker, böcker och bokaffärer, och ännu mer bokaffärer, och en herrans massa fler böcker. Vi har Shelf Life: Fantastic Stories Celebrating Bookstores, och känner man någon slags affektion till böcker så har man nästan 300 sidor att försvinna bort i.

Så har vi såklart det faktum att det här fortfarande är en novellsamling, med sexton olika författare, vilket alltid, i min erfarenhet, betyder ett par stolpskott. Men det bra slår ut det dåliga med marginal, vilket i slutet skapar en högst inspirerande samling noveller. Det här är en bok jag varmt kan rekommendera till… folk som läser böcker. Okej, det där var lite väl brett, men poängen är nog framförd.

Alster mellan pärmarna:

From the Cradle av Gene Wolfe
A book, By Its Cover av P.D. Cacek
The Hemingway Kittens av A.R. Morlan
Lost Books av John J. Miller
One Copy Only Ramsey Campbell
Pixel Pixies av Charles de Lint
Blind Stamped av Lisa Morton
Shakespeare & Co. av Jack Wiliamson
Ballard’s Books av Gerard Houarner
Books av David Bischoff
Escapes av Nina Kiriki Hoffman
“I Am Looking For A Book…” av Patrick Weekes
The Glutton av Melaine Tem
In the Bookshadow av Marianne de Pierres
Non-Returnable av Rick Hautala
The Cheese Stands Alone av Harlan Ellison

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *