Silvertrådarna

16 april 2009

Författare: Remvall, Ingrid

Serie: Prismagalaxen del 1

Elvaåriga Nova har tjatat som att få åka på läger till den nyupptäckta planeten Indigo i evigheter och hennes mor Måne har till slut gett upp och låtit henne åka. Väl där blir hon snabbt vän med den smarta killen Tim och en hybrid från planeten Nibur, som är hälften människa och hälften vattenlevande varelse, vid namn Tudor. Indigoplaneten är fylld av intressanta djur och växter, och lägerdeltagarna kommer få utforska den i stort sätt orörda planeten under en vecka. Ledarna ger dem olika uppdrag och undervisning om det fascinerande djur- och växtlivet som finns här. Med på lägret finns dock ett gäng översittare som gör allt för att ställa till det för Nova, Tim och Tudor. En av dessa är den gudomligt snygge Alex Install som verkar likgiltig inför allt och alla. Det är något skumt med honom – av någon anledning får Nova ibland för sig att han känner till de silvertrådar hon har i vänstra handflatan. Dessa kommer bara fram när hon är i fara, men hon har ingen aning om vartifrån hon fått dem eller om hon kan styra dem. Det verkar som om någon är ute efter silvertrådarna, men det vill hon inte bekymra sig om nu – hon har ju aldrig haft roligare!

En mycket bra ungdomsbok och debut av Ingrid Remvall. Boken är väldigt bra skriven och den är någon av de bästa ungdomsböcker jag läst på ett bra tag. Oftast tycker jag att denna typ av fantasyböcker är tråkiga och larviga, men trots att Silvertrådarna skulle kunna ha lite mer djup så är historien intressant och lite annorlunda. För att denna bok ska bli riktigt bra så skulle den ha varit skriven för äldre läsare, men i sitt nuvarande format är den väldigt tillfredsställande. Visst finns det väldigt förutsägbara stycken i boken, men trots det så tycker jag att Remvall har lyckats utomordentligt bra med sin debutroman. Dessutom är de illustrationer, gjorda av Johan Egerkrans, som finns i början av vissa kapitel väldigt stämningsfulla.
Fortsättningen på Prismagalaxen, Ökensafarin kommer ut i augusti i år och jag är väldigt säker på att jag kommer läsa den också. En perfekt bok för alla lite yngre science fiction-fantaster eller äldre läsare som inte har någonting emot att läsa riktigt bra ungdomsböcker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *