Självbiografiskt

7 november 2011

Författare: Lovecraft, H.P.

Serie: Fristående

Självbiografiskt är en samling från förlaget ellerströms med blandade texter av självbiografisk karaktär av skräckförfattaren H.P. Lovecraft. Det börjar med ett gäng presentationer Lovecraft skrev om sig själv, exempelvis till antologier som han medverkade i.

Det verkar kanske lite torrt och tråkigt, men var oväntat underhållande, trots de ofrånkomliga upprepningarna och trots att Lovecraft beskriver sig själv som en ointressant människa med ett händelselöst liv och kallar sig för en gammal man innan han knappt blivit medelålders. Särskilt hans barndomsskildringar är roliga, då han beskriver hur han tidigt blev ett skeptiskt barn som ställde problem i söndagsskolan genom att antingen påstå sig vara muslim (Abdul Alhazred – låter namnet bekant?) eller inte tro på någon gud alls. Han verkar också ha varit en rätt pretto unge:

“Min pompösa ‘bok’ Poemata Minora, som jag skrev vid elva års ålder, dedicerades ‘Till gudarna, hjältarna och antikens ideal’ och malde på i desillusionerade levnadströtta tongångar om sorgen hos hedningen som berövats sin forntida gudavärld.”

Han skriver om hur han redan som liten drogs till det fantastiska, med början i sagor och myter, och om intresset för vetenskap, först kemi och sedan astronomin som blev ett av hans största intressen och som tydligt präglade hans författarskap. Han gick inte mycket i skolan på grund av “sjuklighet” (efter att ha läst några av texterna står det klarare att det verkar ha rört sig om psykiska problem) och studerade inte vid universitetet, men var väldigt vetgirig. Via brevväxling fick han kontakt med andra författare och journalister, som blev hans vänner och uppmuntrade hans skrivande. De gav honom också “omätlig hjälp med att tona ned de värsta ålderdomligheterna och klumpigheterna” i hans stil – med tanke på hur den ändå var kan man undra hur ålderdomlig och klumpig den var innan de andra satte tänderna i den…

Detta följs av några texter där Lovecraft utvecklar sin syn på skrivande och fantastik. Ofta håller jag inte med honom, bland annat för att hans åsikter om det “rätta” sättet att presentera de fantastiska elementen i en berättelse är alldeles för snäva för min smak, men det är hyfsat intressant läsning. Jag hade också lite roligt åt detaljer som att han avskydde att renskriva på skrivmaskin, men inte kunde be någon annan att göra det åt honom eftersom han knappt själv kunde läsa sin handstil. I övrigt innehåller den korta boken en del krafs som nog bara är intressant om man är världens största Lovecraft-nörd, som en lista över hans klädstorlekar eller anteckningar han har gjort på kvitton om t.ex. restauranger han gillade.

Det ingår också några sidor av utdrag ur hans dagbok, som i stort sett är oläsliga eftersom han uppenbarligen inte hade något stort intresse för att skriva dagbok utan bara skrev ner mycket korta anteckningar. De har ändå sin plats här, då Lovecraft skrev dagbok fram till bara några dagar innan sin död och det är svårt att inte bli berörd av de sista veckornas anteckningar, som kunde se ut så här:

“besök av doktor Leet medan i badet – dålig dag – fruktansvärda smärtor – läste tidningen – dålig natt”

Lovecraft dog 46 år gammal, enligt honom själv en ointressant person med ett ointressant liv, utan någon betydande framgång eller inkomst, och hade såklart ingen aning om hur många som senare skulle influeras av verk.

(Att betygsätta en så här blandad bok är inte vettigt, så strunta i siffran.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *