Skavenslayer

19 augusti 2003

Författare: King, William

Serie: Slayer Novels del 2

Skavenslayer är den andra boken i serien som just nu nått den ypperliga mängden av sju utgivna böcker. Dom handlar om den fördömda dvärgen Gortrek som ständigt söker vinna sin förlorade ära i döden och Felix Jaeger, sonen till en rik köpman som av misstag svor att följa Gotrek på hans resor och skriva ett heroiskt epos om hans liv.
I andra bokens början har våra hjältar i brist på pengar tagit det hedervärda jobbet som kloakvakter där dom jagar kriminella och allsköns mutanter i Nulns avlopp.

Nere på en av sina patruller dödar dom en grupp skavens och avslöjar en viss van Halstadt som visar sig vara chefen för Nulns hemliga polis som i hemlighet samarbetar med råttmännen i mystiskt syfte. I hemlighet har råttmännen planerat en fullskalig attack på staden och detta är vad den andra novellen i serien handlar om. När Grey Seer Thanquol som är ledaren för den mäktiga skavenarmen som väntar underjorden får reda på att en dvärg och en alv fått reda på hans hemliga plan skickar han genast agenter ur Skavens svar på KGB, clan Eshin för att ta hand om problemet.

Felix och Gotrek har under den tiden fått nytt jobb som utkastar på en mindre glamourös krog i Nulns sunkigare kvarter och blir inte alls glada när dom finner skavens i kvarteret. Efterföljande tvingas den brutala duon hantera dom övriga skavenklanerna. Clan Pestilence försöker sprida nya trevliga sjukdommar i staden, clan Skryre bryter sig in på The Royal College of Engineering för att sno en steamtank att modifiera och clan Moulder skapar jätteråttor som äter allt för att svälta ut staden.

Skavenslayer är helt klart en mycket bättre novell än föregångare och har fått ett större djup och liv. Man hänger lättare med i historien eftersom tidslinjen är konstant och inte så ryckig som den var i Trollslayer, hela historien är även en lång uppbyggnad som till slut leder till den enorma uppgörelsen och håller en trollbunden under hela läsupplevelsen.

William King har en unik känsla för karaktärer och han har verkligen fångat skavens hela beteende i sitt berättande, deras lömska stolthet, deras eviga paranoida beteende och deras försök att vara hjältar är mycket bra beskrivet i novellen. Han lyckas även fånga upp den sunkiga, mörka, hårda verkligheten som man vet präglar The Old World, även dom mänskliga sidorollerna som Felix bror Otto och den liten säregna forskaren Dr.Drexler.
Felix dras återigen in i en romans som har mycket mer hjärta och lidande än romatik, detta ger hela boken en sorts känsla av verklighet.

Boken är väldigt läsvärd, skriven på ett mycket bra sätt och med en känsla av närhet, karaktärerna är många och man dras lätt med i historien om dom två äventyrarna, även miljön beskrivs bra och jag älskar Kings tolkning av The Old World. Klar 4 i betyg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *