Skenverk

23 maj 2013

Författare: Priest, Christopher

Serie: Fristående

Tips! Den här boken har filmatiserats. Om du ska se filmen överhuvudtaget så se filmen först och läs sedan boken.

När jag började läsa den här boken var jag inte säker på om det var den sortens bok jag vanligtvis skulle recensera här. Om du vill ha övernaturligheter får du vara tålmodig. Det här är ju en bok om scenmagiker.

Boken är uppdelad i fem dagböcker skrivna av olika karaktärer. 1990-någonting får journalisten Andrew Westley sin förfader Alfred Bordens dagbok skickad till sig. Hela sitt liv har Andrew varit övertygad om att han har en tvillingbror. När han möter en mystisk kvinna börjar de tillsammans undersöka ett hundra år gammalt mysterium.

Sent 1800-tal. Arbetarklassmagikern Alfred Borden och aristokratmagikern Rupert Angier blev fiender från första mötet. Genom sina respektive dagböcker (även om man aldrig får veta om någon hittade Angiers dagbok) får man följa deras rivalitet när de försöker sabotera varandra och stjäla varandras trick. Det är en fiendskap som övergår i dödligt allvar. Du kan inte lita på något de säger för magiker är professionella lögnare. Båda är hjälten i sin egen berättelse och bara genom att läsa båda sidor av saken får man en komplett bild av historien. De förstår inte alltid hur mycket de påverkar varandra eller hur besatta de är av sin fiendskap.

Den ena är skicklig på att konstruera magiska trick men inte särskilt bra på förställningen. Den andre är expert på att få en bra show men vet inte hur man konstruerar ett magiskt trick. Genom Bordens dagbok får man som en handbok om hur vissa magiska trick kan fungera, praktiskt och filosofiskt. Ingen action men fullt med drama och mysterier.

Boken utspelar sig i en tid när uppfinnare oftast sågs som konstiga medan en magiker kanske skulle kunna använda maskinerna, något som Tesla (den enda historiskt kända personen i boken) påpekar. Skenverk är en perfekt bok för den professionella underhållaren. Slutet är mycket öppet men boken överraskade mig ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *