Skulduggery Pleasant (Bok 1-6)

22 oktober 2012

Författare: Landy, Derek

Serie: Fristående

Ungdomsböcker finns det gott om. Skulduggery Pleasant är populär pågående serie som jag hade turen att bekanta mig med. Jag gjorde ett impulslån på första boken, Skulduggery Pleasant, och hade ingen aning om vad jag hade att förvänta mig.

12-åriga Stephenie har alltid tyckt att sitt liv är tråkigt och håller mycket för sig själv. När hennes rika farbror dör och en mystisk herr Skulduggery Pleasant dyker upp anar hon att något är på tok. En kväll när hon är ensam i sitt ärvda hus blir hon attackerad av en man som kräver att få en nyckel. Hon räddas av Skulduggery och upptäcker att han är ett levande skelett. Stephenie får snart veta att magi existerar i världen, och hennes farbrors död är allt annat än naturlig.

Skulduggery Pleasants äventyr är mycket fartfyllda och actioninktade. Det är en mycket mörk och farlig värld som författaren presenterar som kryllar av onda varelser och de goda är i ständigt underläge. Dock i takt med att berättelsen och karaktärerna växer utvecklas också koncepten som ger berättelsen mer djup och man märker att Landy inte är samma författare han var när han skrev första boken.

Alla gånger jag läste de här böcker förundrades jag över hur olikt de allt annat jag läst. Derek Landy har lyckas skapa något som känns väldigt självständigt . Man märker att han jobbat som manusförfattare så han vet hur han ska hålla upp spänningen. Nästan varje bok slutar i cliffhanger vilket gör en sugen på mer. Det är inte varje bok man läser som får en att känna som om man kollar på film.

Karaktärerna får alla speciella egenskaper som gör de minnesvärda, även om väldigt få av de är särskilt komplexa. Men trots att i stort sett alla böcker är självständiga återkommer karaktärer hela tiden vilket ger berättelsen en röd tråd som sträcker sig genom äventyren.

Men det är nog den vitsige skelettdetektiven själv som snor det mesta av rampljuset, även om Stephenie lyser då och då. Skurkarna i boken är otroligt onda(med undantag för stackars Scapegrace som försöker men klantar till det hela tiden) men de goda är inte helt perfekta heller. Det är lätt att föreställa sig de skitiga mörka gränderna som författaren målar upp väldigt effektivt.

Men främsta skälet att läsa Skulduggery Pleasant är humorn. Den är ständigt närvarande i alla former. Från syrligaste sarkasm till bittraste ironi.
Det gör att man lätt kommer in böckernas fartfyllda komiska anda som ständigt dominerar och som ständigt fick mig att skratta högt.

Ska man läsa ungdomsböcker är det Skulduggery Pleasant som gäller. Dessa roliga böcker kan gå en lång väg. Man undrar hur författaren kommer kunna avsluta berättelsen för det är ett mycket underhållande äventyr att läsa.
Jag avslutar med mitt favoritcitat:
“Valkyrie, I hate to be the one to tell you this, but your friend is most likely dead.”
“Of course he’s dead. He’s a skeleton.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *