Småtrollen och den stora översvämningen

8 maj 2006

Författare: Jansson, Tove

Serie: Mumin del 1

Småtrollen och den stora översvämningen är den första av nio böcker i Tove Janssons serie om mumintrollen. Den påbörjades 1939 och skrevs klart 1945 och det är en ganska opolerad och enkelspårig historia om hur Muminmamman och Mumintrollet är ute på jakt för att hitta Muminpappan. Jansson ville egentligen ha Muminanknytningen klart nämnd i titeln, men redaktören var rädd att det skulle skrämma bort läsare.

Man kan skymta små frön av Tove Janssons fantasi och berättarglädje, men överlag så är det inte en bok som är särskilt värd att lägga märke till. Varken texten eller illustrationerna når upp till de nivåer som Janssons senare böcker ligger på — det känns som om författaren inte riktigt har hittat sin röst än, och som om boken egentligen inte har så hemskt mycket med de efterföljande att göra.

Läs den om ni så önskar, eller låt bli — det är inte en dålig bok, och den tar verkligen inte någon längre tid att läsa, men den tillför varken läsaren eller Muminvärlden i stort någonting. Såvida man inte är en tvångsmässig komplettist eller har Småtrollen och de stora översvämningen inom bekvämt räckhåll kan man med fördel istället börja sin Muminläsning med Kometen kommer.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *