Sökandet efter elementstenarna

12 augusti 2010

Författare: Olsson, Hans

Serie: Elementstenarna del 1

Tjuvarna Tar och Tife får i uppdrag av den gamle magikern Valgone att stjäla en magisk sten från kungen av landet Dravanu i staden Collcott. Men det hela blir inte så enkelt som de trott och de blir tvungna att fly för sina liv. Snart upptäcker de att deras lilla uppdrag endast är en liten del av ett mycket större spel och att de är indragna i sökandet efter elementstenarna innan den onde magikern Garland får tag på de och kan använda de för sina egna syften.

Sökandet efter elementstenarna är Hans Olssons debutroman och första delen i hans planerade serie och en andra är redan på gång.
Hans Olsson har skapat en ganska klassisk medeltida värld med magi, magiska artefakter och varelser av olika slag. I början av boken var jag inte så värst imponerad. Jag tyckte att jag anade åt vilken håll handlingen skulle ta och att historien påminde om en del andra fantasyböcker jag har läst. Men andra delen får ett uppsving i och med vissa händelser som märkbart kommer att få stor betydelse i de kommande böckerna. Jag gillar den onde Chratunga, kungens tjänare och den mystiske prisjägaren Tasrun. Trots att man inte får reda på speciellt mycket om dessa karaktärer så ger de mig en liten kick varje gång de tar plats. Det blir mycket magi, slag och död i historien och fler karaktärer presenteras.
Mot slutet hade jag svårt att lägga ifrån mig boken och vid ett tillfälle hintas det om en eventuell twist, som jag hoppas är som jag misstänker, att en del saker inte är som jag som läsare eller som karaktärerna i boken tror.
Boken tar sig alltså någonstans i mitten och jag känner att jag vill veta hur det kommer att fortsätta och så småningom sluta.
Vi får stifta bekantskap med varelser som borgaler, frätare och mystiska vingbeklädda monster i Sulwaträsket.
I början av boken medan jag läste kom jag på mig själv flera gånger med att tänka: “Undrar hur det skulle vara att läsa den här på originalspråket.” Varpå jag snabbt kommer på att det är ju originalspråket jag läser. Det är roligt när det kommer fantasy skriven på svenska, och jag ser fram emot att få lägga vantarna på del två i Elementstenarna och förhoppningsvis få reda på mer om Hans Olssons värld av magi och farliga platser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *