Something from the Nightside

8 januari 2009

Författare: Green, Simon R.

Serie: Nightside del 1

Something from the Nightside är första boken om John Taylor och Nightside, Londons magiska undre värld. Även Simon R. Green har hakat på den växande vågen av författare som skriver Urban fantasy, men med en något annorlunda vinkling. Konceptet är knappast nytt, men stilen skiljer sig markant från vad jag läst tidigare. Då jag inte läst något av Green tidigare, så vet jag inte om detta är specifikt för böckerna om Nightside, eller om det är något som karaktäriserar hans författarskap.

Nightside påminner till viss del om Neil Gaimans Neverwhere, fast blodigare och mörkare, och dessvärre utan samma stämning. Nightside såväl som boken är på något sätt för överdrivna, vilket gör det svårt att ta dem på allvar. Jag kan tänka mig att andra finner det roande, men jag vill nog helst att om jag läser något som är tänkt att utspela sig i vår värld, så ska det i alla fall var övertygande på något plan.

Trots en viss upprepning och mängder av hyperboler så flyter boken på bra, är actionpackad, och föredömligt kort. Även om konceptet med den nerdankade privatdetektiven börjar kännas utslitet, så fungerar det fortfarande bra när det görs väl. Även här tycker jag Green drar på lite för mycket, och det känns nästan som om vi börjar närma oss parodi, medvetet eller omedvetet. Men kanske är det bara jag som har fel inställning eller förväntningar på boken från början.

Gillar man mörk actionpackad fantasy med drag av det otroliga/fantasifulla, a la Pratchett eller dylikt, så kommer man nog att gilla det här med. Kommer nog att ge andra boken en chans med, för att se hur det hela utvecklas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *